ChristenUnie-Kamerlid draagt zeewier op Prinsjesdag

Carla Dik-Faber Prinsjesdagoutfit 2019
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 17 september 2019 om 06:10

ChristenUnie-Kamerlid draagt zeewier op Prinsjesdag

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber draagt op Prinsjesdag een outfit met zeewier als grondstof. Ontwerpster Nienke Hoogvliet experimenteert en exposeert al langer met zeewier als grondstof, maar voor het eerst wordt een zeewier-creatie van haar ook echt gedragen. Met de outfit maken Kamerlid Dik-Faber en Studio Nienke Hoogvliet een statement voor nieuwe manieren van kleding produceren: vernieuwend, duurzaam en lokaal geproduceerd.

Het gebruikte zeewier komt voor een groot deel uit de Oosterschelde, wat ontwikkeld is tot garen en daarna gebruikt voor het borduurwerk op de creatie.

Nienke Hoogvliet: “Het ontwerp is geïnspireerd op de traditionele Japanse kimono, een kledingstuk dat van generatie op generatie werd doorgegeven en een grote waarde had. Dat staat in schril contrast tot de fast fashion zoals we die vandaag de dag kennen.”

Nederlandse bodem
Ook het haaraccessoire is gebaseerd op zeewier en vertel een duurzaam verhaal. Studio Klarenbeek & Dros ontwikkelden een bioplastic uit zeewier en maakten een haaraccessoire waarin een plastic flesje en een olievat terug te vinden zijn. Maar de boodschap is hoopvol: er komen steeds meer toepassingen uit duurzame grondstoffen, zoals ook de outfit en haaraccessoire bewijzen.

Carla Dik-Faber: “Deze outfit komt letterlijk van Nederlandse bodem en uit de Nederlandse zee. Het is een voorbeeld van kwalitatief goede kleding, die duurzaam en dichtbij geproduceerd is. Kleding van zeewier, zoals deze outfit, maar ook van gerecycled katoen en andere duurzame grondstoffen heeft echt de toekomst. Ik voel me vereerd dat ik deze bijzondere creatie op Prinsjesdag mag dragen.”

Traditie
ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber kiest ieder jaar met Prinsjesdag voor een bijzondere, duurzame outfit. Eerder droeg ze kleding van gerecyclede Marine-uniformen, PET-flessen, leer van treinstoelen, visnetten en Staphorster klederdracht.

Foto: Ruben Timman

Labels: ,