ChristenUnie wil bewijzenbank voor mensenrechtenschendingen door China

China.jpg
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 30 september 2020 om 21:53

ChristenUnie wil bewijzenbank voor mensenrechtenschendingen door China

Er moet een ‘bewijzenbank’ komen om mensenrechtenschendingen door China vast te leggen en bij te houden. Een motie van ChristenUnie Kamerlid Stieneke van der Graaf die de regering opdraagt zich hiervoor in te spannen in Europa is met brede steun aangenomen door de Tweede Kamer.

Stieneke van der Graaf: “We kunnen niet langer wegkijken van de grootschalige mensenrechtenschendingen die in China plaatsvinden. Een bewijzenbank oprichten is een belangrijke stap op de weg naar waarheidsvinding en de aanpak van de in China mensenrechtenschendingen.’

China onderdrukt al decennia lang dissidenten, religieuze en andere minderheden. De laatste jaren verslechtert de situatie verder met het inperken van de vrijheden van Hong Kong en de systematische mensenrechtenschendingen van de Oeigoerse bevolking in de provincie Xinjiang. Hierbij is sprake van massale internering in ‘heropvoedingskampen’, gedwongen sterilisaties en zelfs orgaanroof bij geëxecuteerden.

China laat de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN niet toe tot Xinjiang en ook mensenrechtenorganisaties kunnen in China niet vrij opereren. Een bewijzenbank waarin op onafhankelijke wijze alle beschikbare bewijzen van mensenrechtenschendingen gedocumenteerd worden kan daarom helpen China blijvend hierop aan te spreken. Voor Syrië bestaat al een dergelijke bewijzenbank waar Nederland de grote aanjager van is geweest.           

Labels: ,