ChristenUnie wil ruimte voor SHINE om zich in Groningen te vestigen

Groningen.jpg
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 27 oktober 2020 om 16:10

ChristenUnie wil ruimte voor SHINE om zich in Groningen te vestigen

Het Amerikaanse bedrijf SHINE Medical Technologies, producent van medische isotopen, moet ruimte krijgen om zich in Groningen te vestigen. Op dit moment overweegt het bedrijf de stap naar Groningen maar ziet nog belemmeringen vanwege een ongelijk speelveld. Wat de ChristenUnie betreft moet het kabinet ervoor zorgen dat er sprake is van gelijke kansen als het gaat om de productie van medische isotopen en in gesprek gaan met SHINE. Vandaag stemt de Kamer over het voorstel van ChristenUnie Kamerlid Carla Dik-Faber. De motie, die mede door CDA, VVD, D66 en GroenLinks is ondertekend, is vanmiddag met algemene stemmen aangenomen. 

Carla Dik-Faber: “SHINE Medical Technologies is een prachtig en innovatief bedrijf dat zorgt voor veel hoogwaardige werkgelegenheid. Bovendien is de beschikbaarheid en leveringszekerheid van medische isotopen van groot belang van de behandeling van onze kankerpatiënten. Dat kan in kernreactoren, maar ook op een vernieuwende manier in een deeltjesversneller. Vestiging van zo’n medische isotopenfabriek in de provincie Groningen zou een mooie stap zijn. Wat de ChristenUnie betreft blijft de minister het gesprek voeren met SHINE om belemmeringen weg te nemen en te zorgen voor een gelijk speelveld. In het verleden is Lighthouse (ASML), ook een bedrijf dat op een vernieuwde manier medische isotopen produceert, uitgeweken naar België. Dat mag niet opnieuw gebeuren. Het is van groot belang dat Shine Medical ruimte krijgt in Groningen, zowel voor de volksgezondheid als voor banen.”

Labels: