ChristenUnie en GroenLinks: help mensen hun woningen te isoleren

Nederlandse wijk.jpg
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 6 november 2020 om 07:30

ChristenUnie en GroenLinks: help mensen hun woningen te isoleren

De overheid moet tempo maken bij het isoleren van woningen. Dat is een belangrijke stap op weg naar aardgasvrije woningen, levert ook een bijdrage aan een klimaatneutrale economie en is goed voor de portemonnee van mensen. Die oproep doen ChristenUnie en GroenLinks maandag bij de behandeling van de begroting Wonen in de Tweede Kamer. 

In Nederland zijn 2,5 miljoen woningen waar muren en vloeren geïsoleerd kunnen worden, stelt Natuur & Milieu vandaag in een rapport. Veel huiseigenaren zien af van isolatie, vanwege de kosten daarvan. Natuur & Milieu pleit er daarom voor om een “isolatietegoed” beschikbaar te stellen. Hiermee worden mensen ontzorgd en kunnen ze kosteloos hun huis laten isoleren. 

GroenLinks en ChristenUnie zien dit als een aantrekkelijk onderdeel van het nieuwe nationaal isolatieprogramma wat nu wordt opgezet. In september werd een voorstel van de fractievoorzitters Jesse Klaver en Gert-Jan Segers aangenomen om tot zo’n nationaal programma te komen. Ze zien grootschalig isoleren als een stap die zo snel mogelijk gezet met worden. Dit levert namelijk een reductie van de CO2-uitstoot op, een lagere energierekening voor huishoudens, meer wooncomfort én groene banen. 

Carla Dik-Faber (ChristenUnie): “Juist nu we vaker thuis zijn, zien we dat veel mensen willen investeren in hun woning. Isoleren van je huis zorgt voor meer wooncomfort en een lagere energierekening. Ik wil dat de overheid hierin mensen tegemoet komt en het makkelijk maakt om de stap te zetten. Isoleren is namelijk altijd goed. Een isolatietegoed of vergelijkbare regeling vergroot het draagvlak voor de energietransitie en het levert ook nog eens heel veel banen op”.

Paul Smeulders (GroenLinks): “Geld dat je investeert in verduurzaming is nooit verspild. We hebben nog 10 jaar om klimaatverandering een halt toe te roepen. Het is geweldig dat mensen in Nederland hun woning willen verduurzamen en zo bijdragen aan de reductie van uitstoot van schadelijke Co2. Daarom is het belangrijk dat we isolatie als overheid aanmoedigen en makkelijk maken”.  

Labels: ,