Extra inzet nodig tegen roken, overgewicht en drank

Roken.jpg
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 2 december 2020 om 16:59

Extra inzet nodig tegen roken, overgewicht en drank

Er is extra geld nodig om beleid tegen roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht door te kunnen zetten. ChristenUnie en GroenLinks vragen daarom 3 miljoen euro extra voor het Nationaal Preventieakkoord. Dat voorstel doen zij vandaag tijdens het debat over de begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In het Nationaal Preventieakkoord zijn afspraken gemaakt om roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht tegen te gaan. De ambities van het akkoord reiken tot ver voorbij de huidige kabinetsperiode, terwijl de budgetten slinken. Dat willen GroenLinks en ChristenUnie voorkomen. Preventie is in het belang van een gezonder, vitaler en weerbaarder Nederland. Door de corona-pandemie is het besef gegroeid hoe belangrijk het is om te sporten, gezond te eten en minder te drinken en te roken. Extra investeringen bovenop de huidige plannen, zouden dan logisch zijn, vinden de partijen.

“Juist in deze tijd van corona merken we allemaal hoe kwetsbaar onze gezondheid is. Een gezonde leefstijl kan corona niet voorkomen, maar kan wel de effecten van corona dempen. Het is ook hierom van cruciaal belang dat we aandacht blijven geven aan preventie ”, zegt Carla Dik Faber van ChristenUnie.

De 3 miljoen is een aanvulling op de reeds vrijgemaakte 10 miljoen euro. Het extra geld moet worden ingezet op anti-rookbeleid, onder andere met de website Ikstopnu en de Stoplijn en de stoppen-met-rokencampagne. Verder geeft het een extra impuls aan de alcoholcampagne en de inzet op vroegsignalering en doorverwijzing, zodat mensen met problematische alcoholgebruik op passende wijze hulp krijgen. Bovendien kunnen met het geld programma’s voor begeleiding van mensen met diabetes en overgewicht doorzetting krijgen.

Labels: ,