ChristenUnie: geen ondertekening China-EU-verdrag zolang China arbeidsrechten schendt

China.jpg
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 24 maart 2021 om 06:00

ChristenUnie: geen ondertekening China-EU-verdrag zolang China arbeidsrechten schendt

De ChristenUnie wil dat Nederland het investeringsverdrag tussen China en de Europese Unie vooralsnog niet ondertekent, zolang de Chinese overheid zich niet houdt aan internationale arbeidsnormen, onder meer tegen dwangarbeid. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind dient woensdag een motie in die de regering oproept om het verdrag niet te ratificeren zolang China niet met hardere garanties komt voor de ondertekening van de conventies van de Internationale Organisatie voor Arbeid (ILO).

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind: “Ruim een miljoen Oeigoeren worden in China onderdrukt. De verschrikkelijkste verhalen komen naar buiten, van gedwongen sterilisatie tot dwangarbeid. Oeigoeren werken zich – hoogstwaarschijnlijk letterlijk - dood voor producten die bedoeld zijn voor Europa. De ondertekening van een verdrag om de handel tussen de Europese Unie en China te stimuleren is dan absurd.

Zolang China arbeidsrechten schendt en dwangarbeid laat bestaan, mag Nederland dit investeringsverdrag niet ondertekenen. De Chinese overheid moet eerst harde garanties afgeven dat ze gaan voldoen aan de internationale arbeidsnormen.”

Het investeringsverdrag tussen China en de EU is afgelopen december door de Europese Commissie ondertekend, maar zowel ratificatie van de lidstaten als van het Europees Parlement is nog nodig.

Labels: