Als vrijwilliger meedoen aan de campagne is een soort stoomcursus

Vrijwilliger_v2.jpg
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 16 mei 2021 om 15:01

Als vrijwilliger meedoen aan de campagne is een soort stoomcursus

Lees hier het verhaal van Robbert-Jan over zijn ervaringen als campagnevrijwilliger bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. 

Mijn naam is Robbert-Jan, ik ben 25 jaar en ik woon samen met mijn vrouw in Nunspeet. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen heb ik een paar keer geflyerd in Nunspeet en was ik campagneleider in Groningen. Daarbij heb ik veel mogen leren, een kijkje gekregen in de lokale politiek en mooie momenten meegemaakt.

Wat ik vooral heb geleerd is hoe belangrijk politiek is. Als student in Groningen speelt je leven zich vooral af in de binnenstad. Tijdens de campagne ga je juist in gesprek met mensen daarbuiten en kom je erachter hoe bevoorrecht je leventje als student is. Voor zoveel mensen is iedere dag een strijd, door armoede, onveiligheid of andere problemen. In zulke situaties wordt rechtvaardigheid heel concreet. Ook kom je tijdens een campagne bij allerlei initiatieven waarmee mensen de wereld een stukje mooier maken. We gingen bijvoorbeeld op bezoek bij stichting Chavah, waar tienermoeders een woning en begeleiding krijgen. Het geeft hoop om te zien hoe mensen zich inzetten voor de ander.

Daarnaast krijg je een kijkje in de keuken bij de lokale politiek. Wat de thema’s en wie de mensen zijn, dat was voor mij een grote onbekende. Meedoen aan de campagne is een soort stoomcursus, waarbij je na een paar maanden helemaal ‘up to date’ bent.

Ten slotte was het campagnevoeren gevuld met mooie momenten, bijvoorbeeld het flyeren bij dikke vorst. Na twee uur was je totaal verkleumd en dan moest je met stijve vingers die brievenbussen open zien te krijgen. We sloten af met een warme beker erwtensoep, die echt als geroepen kwam. Een ander hoogtepunt was de Collegetour met Gert-Jan Segers in Groningen, waarbij hij met 150 studenten in gesprek ging en de avond afgesloten werd met tientallen dozen pizza’s.

Met andere woorden, ik kan het dus van harte aanbevelen om een handje te helpen tijdens een campagne! Tegelijkertijd hoop ik dat je daarvoor kiest omdat je enthousiast bent over het verhaal van de ChristenUnie, niet alleen omdat het bijvoorbeeld leuk staat op je CV. Zelf kies ik voor de ChristenUnie, omdat ze zich inzet voor een rechtvaardige samenleving vanuit haar christelijke identiteit. Dat is hard nodig, want het christelijke perspectief op rechtvaardigheid is zo’n waardevolle bijdrage aan onze samenleving. Ook is het mooi dat de ChristenUnie, in theorie en steeds meer in de praktijk, een partij voor alle christenen is.

Robbert-Jan

robbert-jan

Labels: