Openheid nodig bij afhandeling schade toeslagenaffaire

Toeslagenaffaire
05 Pieter Grinwis.jpg
Door Pieter Grinwis op 9 juni 2021 om 06:33

Openheid nodig bij afhandeling schade toeslagenaffaire

De schade-adviezen in de toeslagenaffaire moeten openbaar worden. Daar vraag ik vandaag om in een motie. Gedupeerden die het niet eens zijn met de compensatie, moeten hun schade onderbouwen bij een aparte commissie: de Commissie Werkelijke Schade. De oordelen van deze commissie zijn niet openbaar en dat moet anders.

Deze ouders zijn alle vertrouwen in de rechtsstaat kwijtgeraakt. Mensen zitten in de schulden, gezinnen zijn kapot gemaakt, huwelijken zijn gestrand en er is psychische nood. Dan is het cruciaal dat de overheid alles doet om vertrouwen te herstellen en transparant is over de manier waarop de schade wordt afgehandeld. Ik schrik ervan dat de commissie niet zelf voor deze vanzelfsprekende openheid kiest.

Het is een belangrijk uitgangspunt van onze rechtstaat dat oordelen openbaar en transparant zijn. Dat draagt ook bij aan rechtsgelijkheid, omdat de oordelen dan te vergelijken zijn. Het is ook geen uitzonderlijke vraag want binnen bijvoorbeeld het faillissementsrecht gebeurt dit ook en is er ervaring mee opgedaan.

Het is niet alleen belangrijk vanwege het juridische principe. Ook voor de gedupeerde ouders is dit een noodzakelijke stap. Openbaarheid is de minimaal benodigde inspanning om vertrouwen te herstellen. En het geeft ouders en hun advocaten die nog bezwaar willen indienen ook een handvat om te beoordelen of hun zaak kans maakt.

De overheid heeft grote steken laten vallen in de toeslagenaffaire. Dit heeft geleid tot ongekend onrecht voor duizenden gezinnen. Het is nu onze gezamenlijke opdracht om alles in het werk te stellen dat onrecht te herstellen.

Labels: ,