We gaan sneller, slimmer en socialer woningen isoleren

Balkonnetjes.jpg
05 Pieter Grinwis.jpg
Door Pieter Grinwis op 13 september 2021 om 09:09

We gaan sneller, slimmer en socialer woningen isoleren

Gedrevenheid. Dat merkte ik tijdens werkbezoeken die ik bracht aan lokale initiatieven die zich sterk maken voor de isolatie van woningen. In Leusden was ik in juli in de wijk Rozendaal waar bewoners zelf een plan in elkaar hebben gezet om hun huizen uit 1970 goed te isoleren. ‘Het levert comfort op, bespaart energie en is ook nog eens goed voor het milieu’, zoals een bewoner enthousiast vertelde.

Maar ook daar hoorde ik verhalen over de ingewikkelde regelingen. Het vele uitzoekwerk, het gedoe en de barrière voor mensen met een kleine beurs: de kosten. Ervaringen die ik al kende uit mijn tijd als raadslid in Den Haag. Toen verbaasde ik me al over het gebrekkige woningisolatiebeleid, terwijl duurzamer leven begint met energie besparen. Maar de regelingen en subsidies waren en zijn vooral aantrekkelijk voor als je geld of toegang tot financiering hebt en je de bureaucratische weg kent. En ook als je in een huurwoning woont, heeft het zorgen voor een comfortabele en energiezuinige woning vaak geen prioriteit van de verhuurder. Ik weet nog hoe ik voor het eerst woningen in de wijken Moerwijk en Morgenstond binnen kwam die zo slecht geïsoleerd, tochtig en vochtig waren, dat de bewoners en hun kinderen er ziek van werden.

Ik geloof dat de overheid bij de grote maatschappelijke opdracht om minder energie te verspillen echt oog moet hebben voor mensen voor wie dat ingewikkeld is. Goed energie- en klimaatbeleid is sociaal! We moeten dus een manier vinden waarmee iedereen mee kan doen. Dat betekent dus: mensen helpen bij al het gedoe en zorgen dat ze het financieel redden.

Vanuit die missie ben ik de afgelopen maanden met vele partijen uit de bouwsector, de energiewereld en met duurzame organisaties om de tafel te gaan. Daarom bracht ik bezoeken aan Leusden, Nunspeet en Rotterdam bij lokale isolatieprojecten. Wat ik zag is dat het huidige beleid te veel uitgaat van een idee dat mensen zelfredzaam zijn. Dat als je een subsidie beschikbaar stelt, mensen er dan wel uit komen. Maar voor veel mensen is dat simpelweg niet waar! Tegelijk zag ik de kracht van lokale gemeenschappen, waarbij enthousiaste wijkbewoners, mensen met technische kennis en de gemeente elkaar vonden, maar waar een financiële zet in de rug nog wel zeer welkom was.

Vandaag presenteerde ik daarom met een maatschappelijke en politieke coalitie plannen om het isolatiebeleid op de schop te nemen. Samen met het CDA, GroenLinks en maatschappelijke partners uit de bouw- en installatiebranche, de energiesector en milieuorganisaties willen we echt iets veranderen. Ons doel: we gaan vanaf nu sneller, slimmer en socialer isoleren.

Een paar van onze plannen:

  • we bepleiten dat mensen met een kleine beurs een tegoedbon krijgen, zodat voorschieten van de subsidie niet nodig is;
  • we stellen voor om via isolatieteams met coaches en adviseurs bewoners actief een aantrekkelijk aanbod te doen;
  • en we willen dat de overheid via een Nationaal Isolatieprogramma dit goed gecoördineerd aanpakt en hier meer geld voor uittrekt, zodat we echt snelheid kunnen maken.  

Het belangrijkste is:
ik weet dat veel mensen het heerlijk vinden om te wonen in een comfortabel huis dat minder energie verspilt. Met dit voorstel helpen we deze mensen. Zo wil ik bouwen aan een dienstbare overheid. Een overheid die de hoge klimaatdoelen omzet in concrete en bijpassende klimaatdaden. Er wordt genoeg gepraat, nu is het tijd voor actie!

Meer weten over het manifest en onze plannen? Zie www.nationaalisolatieprogramma.nu

Labels: , ,