Geen wonderen, wel daden

Biljetten.jpg
05 Pieter Grinwis.jpg
Door Pieter Grinwis op 9 maart 2022 om 08:08

Geen wonderen, wel daden

Vanwege de extreme gas- en olieprijzen en de grootste oorlog op ons continent sinds de Tweede Wereldoorlog daalt de koopkracht. De energierekening rijst de pan uit, benzine- en dieselprijzen gaan door het dak en voedsel wordt snel duurder. Dat komt het hardst aan bij de mensen die het minste kunnen missen. Daarom vindt de ChristenUnie-fractie dat we hen als eerste moeten helpen.

De huidige situatie is uiteraard het zwaarst voor de Oekraïners zelf. Tegelijk staan de voedselzekerheid in de wereld en de energieleveringszekerheid in Europa onder druk. Mensen met lage inkomens kunnen de energierekening niet meer betalen en mensen met middeninkomens durven nauwelijks meer de tank van hun auto vol te gooien, terwijl ze wel dagelijks voor hun werk op pad moeten.

Ik verwacht geen wonderen van het kabinet, maar wel daden. Het eerlijke verhaal is dat deze koopkrachtdreun onmogelijk helemaal is goed te maken, maar het kabinet moet nu wel op korte termijn in actie komen. We moeten de mensen die de pijn het meeste voelen ook het meeste helpen. Dat kan onder meer door extra ondersteuning van de armste gezinnen voor het betalen van hun energierekening. Dat moet snel kunnen door het wetsvoorstel van minister Carola Schouten aan te passen. Daarnaast kan een tijdelijke verlaging van accijnzen ook helpend zijn. 

Het kabinet zal niet alleen snel mensen met lage en middeninkomens tegemoet moeten komen, maar zal ook met een crisisaanpak voor verschillende hard getroffen bedrijfstakken moeten komen. Fabrieken liggen stil. Vissers varen niet meer uit. En voor een glastuinder zijn de energiekosten nu 20 keer zo hoog als een jaar geleden. Je wilt niet dat er nu groentetelers omvallen, terwijl we over een paar maanden die groente heel hard nodig hebben.

Labels: