ChristenUnie: Coronatoegangsbewijs kan uit de wet

Schermafbeelding 2022-04-11 om 22.07.17 1.png
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 11 april 2022 om 19:10

ChristenUnie: Coronatoegangsbewijs kan uit de wet

Het is tijd om het coronatoegangsbewijs per 1 juni uit de wet te halen. Dat voorstel doet ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker vanavond in het debat over de verlenging van de tijdelijke wet maatregelen corona. Op dit moment wordt het coronatoegangsbewijs (ctb) niet gebruikt maar het staat nog wel in de tijdelijke wet. 

Mirjam Bikker (ChristenUnie): “Het coronatoegangsbewijs is op bepaalde momenten in de crisis ingezet om de samenleving eerder te openen. Maar het ctb draagt nu niet bij aan de bescherming van de gezondheid en veiligheid van kwetsbaren. Op dit moment is het coronatoegangsbewijs niet in gebruik en onder de huidige omstandigheden geeft dat ook geen risico’s. We hebben altijd gezegd dat dit soort verregaande beperkingen tijdelijk en proportioneel moeten zijn. 

Juist nu moeten we niet-werkende maatregelen ook durven schrappen uit de wet en niet blijven hangen in het beheersen van mogelijke risico’s. Laten we in plaats daarvan de verantwoordelijkheid steeds meer terugleggen waar die hoort om waar mogelijk corona te weren, namelijk bij de samenleving.”

De tijdelijke wet coronamaatregelen wordt op dit moment per 3 maanden verlengd. Op 1 juni loopt de huidige verlenging af. Mirjam Bikker doet in het debat het voorstel om deze wet niet te verlengen voor nog eens drie maanden maar in plaats daarvan over te gaan op een zogenoemde overbruggingswet. In deze slanke wet moeten wat Bikker betreft alleen effectieve maatregelen staan, daar hoort het coronatoegangsbewijs niet bij. Je kunt wel denken aan quarantaine, regels rond het inreizen in Nederland, afstandscriteria en/of mondkapjes.

Labels: , ,