ChristenUnie kiest Mirjam Bikker als fractievoorzitter en partijleider

Portret Mirjam Bikker door Nienke van Denderen - 82.jpg
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 17 januari 2023 om 11:00

ChristenUnie kiest Mirjam Bikker als fractievoorzitter en partijleider

Mirjam Bikker is de nieuwe ChristenUnie-partijleider en fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Zij volgt Gert-Jan Segers op, die afgelopen vrijdag zijn vertrek aankondigde. Bikker werd vanochtend unaniem door de Tweede Kamerfractie gekozen en kreeg na afloop de voorzittershamer overgedragen.

Bikker werd in aanloop naar de verkiezingen van 2021 door het bestuur van de ChristenUnie gevraagd om zich kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer als één van de gezichten van een nieuwe generatie christenpolitici. Zij was tot op dat moment lid en fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Eerste Kamer.

Mirjam Bikker (1982) is geboren in Gouda en woont daar ook. Ze woonde in het verleden in Moordrecht, Nunspeet en later, als student, in Utrecht. Daar studeerde ze rechten en was ze bijna twee periodes fractievoorzitter in de gemeenteraad.

Mensenhandel, gokreclames en ‘1G’
Bikker viel in Utrecht op door de aandacht die ze vroeg voor de slachtoffers van mensenhandel en gedwongen prostitutie en slaagde erin om uitstapprogramma’s in de stad te realiseren. Onder haar leiding trad de ChristenUnie in 2006 voor het eerst toe tot het stadsbestuur van één van de vier grote steden.

In de Tweede Kamer was Bikker tot nu toe woordvoerder zorg, medische ethiek en justitie. In die hoedanigheid werkte ze aan het verbod op gokreclames en aan voorstellen om het gebruik van lachgas tegen te gaan. In de coronatijd was ze kritisch op maatregelen die leiden tot tweedeling in de samenleving. Ze keerde zich daarom onder meer tegen 2G – alleen toegang tot bepaalde locaties voor mensen die gevaccineerd of genezen waren van corona – en stelde in plaats daarvan 1G voor: testen voor iedereen, gevaccineerd of niet.

Reacties
Mirjam Bikker: “Vandaag zet ik deze stap omdat ik geloof dat de ChristenUnie met onze christelijk-sociale missie júist in deze tijd de hoopvolle antwoorden geeft op grote zorgen over de toekomst en de tegenstellingen van vandaag. Daarom ben ik ooit de politiek ingegaan. Omdat ik ervan overtuigd ben dat ‘samen leven’ het antwoord is op ‘ieder voor zich’. Omdat genoeg beter is dan ‘meer, meer, meer’. Omdat we allemaal baat hebben bij bloeiende buurten, bij bloeiende natuur. Dáárom ga ik samen met zoveel andere ChristenUnie-leden aan de slag en nodig ik wie zich daarin herkent uit om met me mee te doen.”

Viceminister-president Carola Schouten: " Met Mirjam krijgt de partij een kundige, betrokken en gedreven fractievoorzitter en partijleider. In haar jaren als Eerste en Tweede Kamerlid heb ik gezien dat ze veel oog heeft voor anderen, maar tegelijk het debat niet schuwt. Zeker niet wanneer er sprake is van onrecht. Ik zie uit naar onze samenwerking.”

Partijvoorzitter Ankie van Tatenhove: “Ik ken Mirjam als een vrouw met een diepgevoelde missie om samen te binden, om op te komen voor wat kwetsbaar is en om samen te strijden tegen onrecht. Ze weet waar ze voor staat en gaat voor dat waar ze in gelooft. Ze kent het klappen van de politieke zweep, is innemend en overtuigend en kan als geen ander woorden geven aan ons christelijk-sociale verhaal. Ze is kundig en gedreven. Ik hoop dat ze, ook op haar nieuwe plek, de zegen van God over haar werk mag ervaren.”

Voormalig fractievoorzitter Gert-Jan Segers: “Ik ben Mirjam heel dankbaar dat ik juist aan haar het stokje mag overdragen. Twee jaar na de verkiezingen staat zij nu klaar om de fractie en de partij op haar eigen manier voor te gaan en werk te maken van onze missie. Mirjam is een bevlogen christenpolitica en een moedig Kamerlid dat recht wil doen aan mensen die onrecht worden aangedaan. En ik heb haar persoonlijk leren kennen als een fijn en toegankelijk mens met een groot hart, een scherp verstand en een luisterend oor. De ChristenUnie mag in haar handen knijpen met een partijleider als Mirjam.”

Wintertour
Op 18, 19 en 20 januari gaat Mirjam Bikker met Gert-Jan Segers op ‘Wintertour’ door het land, in achtereenvolgens Hoogeveen, Amersfoort en Dordrecht. De edities in Amersfoort en Dordrecht zijn inmiddels volgeboekt, voor de Wintertour in Hoogeveen is nog op plek. Gratis reserveren kan via www.christenunie.nl/wintertour.

Labels: ,