ChristenUnie presenteert concept-kandidatenlijst

Collage Kandidaten TK23.jpg
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 11 september 2023 om 17:00

ChristenUnie presenteert concept-kandidatenlijst

De ChristenUnie presenteert vandaag de concept-kandidatenlijst voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. De lijst is een mix van ervaren Tweede Kamerleden en nieuwe sterke volksvertegenwoordigers uit regio en stad.

Lijsttrekker Mirjam Bikker staat bovenaan met direct daarachter Kamerleden Pieter Grinwis (2) en Don Ceder (3). De hoogste nieuwe kandidaat komt uit Overijssel en is Alwin Te Rietstap (4). Hij is wethouder in Hardenberg waar hij zich dagelijks bezighoudt met thema’s als klimaat, economie, bereikbaarheid en het verbinden van verschillende regio’s. Joëlle Gooijer-Medema (5), voorheen werkzaam in de zorg en bij het Leger des heils, is de hoogste nieuwe vrouw op de lijst. Op dit moment is zij wethouder jeugd, ouderen en armoede in Delft. De ChristenUnie-lijst is een afspiegeling van kandidaten uit het hele land. In de top tien is dat zichtbaar met zittend Kamerlid Nico Drost uit Rhenen (6), Tobias Holtman uit Aalten (7), Cora Otter uit Bennekom(8), zittend Kamerlid Stieneke van der Graaf uit Groningen (9) en Michel Klein uit Bussum (10).

Met de lijstduwers Piet Adema (minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), Eline Hoogenboom (bekende spreker en auteur in christelijk Nederland), Henk Stoorvogel (voorganger), Reinier van den Berg (meteoroloog) en Beatrice de Graaf (historica) wordt de lijst gecompleteerd.

Christelijk Nederland

Partijvoorzitter Ankie van Tatenhove ziet in de lijst een goede afspiegeling van christelijk Nederland. “De kracht van deze partij is dat we iets hebben dat ons meer bindt dan alleen onze politieke visie, en dat is ons geloof. Het christelijk geloof kan je in alle hoeken en gaten van onze samenleving terugvinden. Ik ben blij dat we die landelijke vertegenwoordiging ook goed kunnen laten zien op onze kandidatenlijst.”

“Er staan veel nieuwe kandidaten op de lijst, die heel gemotiveerd zijn om onze christelijke politiek uit te dragen, vanuit dezelfde overtuiging als hun voorgangers. Onze huidige Kamerleden hebben in de afgelopen twee jaar bewezen dat een jong team een duidelijk eigen geluid kan laten horen en krachtig kan optreden in het parlement. Dat gaan deze kandidaten voortzetten, daar ben ik van overtuigd.”

Samenleving

Lijsttrekker Mirjam Bikker is enthousiast over het nieuwe team waar zij de verkiezingsstrijd mee in mag. “Onze missie is om vanuit geloof voluit de samenleving te dienen. Zodat Nederlanders voor elkaar kunnen zorgen en als ChristenUnie te werken aan dienstbare politiek. Dat is hard nodig. Vandaag presenteert de ChristenUnie een lijst met ijzersterke kandidaten die een groot hart voor de samenleving hebben en dat op heel veel plekken laten zien. Een lijst ookmet mensen die weten van de verschillen in Nederland. Van de vraagstukken aan de keukentafel op de boerderij in Overijssel tot de keukentafel in de flat in de Bijlmer. Het is zo belangrijk dat die verschillende ervaringen in Den Haag gehoord worden. Want dan maken we werk van christelijk sociale politiek, met een sterke samenleving en een dienstbare overheid waar nodig. Onze kandidaten kennen die samenleving. Door heel het land maken ze zich dienstbaar voor hen die hulp, in welke vorm ook, nodig hebben. En ze willen vanuit geloof die samenleving dienen.

Samen gaan we ons inzetten om ruimte te scheppen voor mantelzorg en ontmoeting in de buurt. Om de basis op orde te brengen rond inkomen en wonen. En om het stukje aarde te verzorgen dat God ons in handen heeft gegeven. Van dat team ben ik maar al te graag aanvoerder. En mét dat team gaan we aan de slag om de samenleving te dienen.”

De conceptkandidatenlijst wordt op het partijcongres van 30 september aan de leden voorgelegd.

Labels: