“Juist nu is politiek zó belangrijk!”

ChristenUnie Kamerleden groepsfoto's door Nienke van Denderen Fotografie-8.jpg
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 28 december 2023 om 09:00

“Juist nu is politiek zó belangrijk!”

Het was een turbulent jaar voor Mirjam Bikker en haar team. Sinds de val van het kabinet zaten de agenda’s overvol. En na een intensieve campagne volgde ook nog een zorgwekkende verkiezingsuitslag. Tijd voor een terugblik en een vooruitkijk met de drie Tweede Kamerleden: “Het politieke vuur is nul komma nul veranderd.”

Tekst: Theanne Boer • Beeld: Nienke van Denderen

Ze spreken elkaar voor het eerst weer wat uitgebreider sinds de verkiezingsuitslag. Ondanks het verlies van twee zetels en de monsterzege voor de PVV zitten Mirjam Bikker, Don Ceder en Pieter Grinwis er ontspannen bij. Hoe dan? “Het doet natuurlijk wel zeer,” reageert Mirjam, “we moesten afscheid nemen van Stieneke en Nico en we hadden Alwin en Joëlle er heel graag bij gehad. Maar het heilige vuur is er nog steeds. Na twee kabinetsrondes en het tijdperk Rutte is er bij veel mensen ook frustratie over wat niet goed is gegaan. Ondanks dat wij een eigen geluid hebben, zaten we wel in dat regeringsbootje. Toch blijven wij een partij die zich telkens opnieuw geroepen weet om hoop te brengen. We zijn geliefd door onze Schepper en mogen omzien naar andere mensen en de schepping. Dat doen we ook met minder zetels, want dat is waar de ChristenUnie voor staat. Wij zeiden net nog tegen elkaar: in hoeveel landen kan dit eigenlijk? Politiek op deze manier? Dat is toch prachtig? Juist in deze tijd gaan we ons geluid weer verder vormgeven.”
O

FOCUS

De campagne was intensief maar ook enorm leerzaam en bemoedigend, vinden ze alle drie. Don Ceder herinnert zich een gesprek met een Amsterdamse ondernemer: “Ik was al vaker bij haar geweest, ook al in 2015, bij de Provinciale Statenverkiezingen. Ze zei: ‘Hoe mooi en fijn is het om te weten dat er bevlogen mensen zijn. Die echt het goede willen zoeken voor de ander. Vanuit de politiek, maar ook gewoon hier, in de Bijlmer.’ Ze waardeerde het dat we niet alleen in Den Haag bezig zijn, van boven naar beneden, maar ook in de gemeenschap, de wijken, de kerken en de vrijwilligersorganisaties. Dat we daar ook de verbinding zoeken. Dat vond ik mooi en het gaf me weer energie en focus: het gaat om lokaal bezig zijn, om allemaal op verschillende manieren, met of zonder politieke pet, de lokale gemeenschap proberen te dienen.” “Het politieke vuur is nul komma nul veranderd,” vindt Pieter Grinwis. “Ik heb dan niet zeven jaar in Egypte gewoond, maar ben wel zeven jaar raadslid geweest in de oppositie, als eenpitter. En Mirjam en Don weten ook wat het is om oppositie te voeren. Wat mij betreft verandert er niet zoveel, ik krijg vooral meer tijd om het land in te gaan om samen met mensen die het grondvlak van onze partij vormen aan de slag te gaan. Dat vond ik het mooiste in de campagne: de gesprekken. Zoals met een vader en een zoon in Flevoland die hun akkerbouwbedrijf hadden omgeschakeld van gangbaar naar biologisch. Ik vond het zulke geweldige ondernemers. Hoe ze bezig waren met elkaar en op een positieve manier in de samenleving staan. Zelf dingen ter hand namen, niet wijzend naar de politiek van ‘zij moeten het doen’, maar zelf aan de slag. Heel inspirerend.”
o
ChristenUnie Kamerleden groepsfoto's door Nienke van Denderen Fotografie-15
O

HEILIG VUUR

“Tijdens de campagne ben ik zoveel mensen tegengekomen die zich inzetten voor een ander en voor de schepping”, gaat Mirjam verder. “Dat heilig vuur kom ik overal tegen. In Barneveld sprak ik een man die elke zondag met twee taartjes naar zijn schoonmoeder gaat. Haar buurvrouw regelt elke dag de krant. Mensen zorgen voor elkaar en dat gaat gewoon door. Ik krijg vaak te horen wat de overheid allemaal beter moet doen, maar ondertussen zijn deze mensen elke dag bezig met het goede te doen. Zij komen niet in de krant, maar ze zijn goud waard. Voor hen willen wij een politieke beweging zijn.” Don: “Nederland maken we samen, dat moet niet alleen uit Den Haag komen. Of we nu tien, vijf of drie zetels hebben, onze boodschap blijft hetzelfde: we zoeken gerechtigheid in alle gemeenschappen. En dat doen we door juist in de vezels van de samenleving te gaan zitten. De buurten, de kerken, maatschappelijke organisaties. Vanuit de politiek is het belangrijk dat wij de rechtsstaat blijven verdedigen. En dat wij faciliteren dat mensen het goede kunnen doen voor elkaar. Juist nu zijn we aan zet, juist voor mensen die het niet meer zien zitten die in deze donkere dagen letterlijk in een donker, tochtig, koud huis zitten. Voor die mensen wil ik opkomen. En omdat God de toekomst van ons land in zijn handen heeft, kunnen wij vrede zoeken.”
O

KRACHTIGE KERN

Mirjam: “Juist! Ons land is steeds meer seculier geworden en dat is te merken, maar daarom is juist nu de christelijke boodschap zó belangrijk. Christelijke politiek kan lichtgevend werken, want we hebben zo’n krachtige kern! Ik hoop dat deze verkiezingsuitslag leidt tot een brede christelijke beweging, waarmee we overal in het land tot zegen kunnen zijn. Het gaat niet om links of rechts, maar om vrede zoeken, recht doen, hoop bieden.” Pieter: “Een echte stuurman koerst niet op de golven, maar op de sterren, zei Kierkegaard. We zijn niet onverschillig onder zo’n verkiezingsuitslag, we bagatelliseren het niet, maar het is een golf, een stroming. Een half jaar geleden stemden veel mensen op de BBB, nu op de PVV en over een paar jaar zal het weer anders zijn, maar dat verandert onze missie niet. En ik ga daardoor ook niet met een langer gezicht naar de Kamer. Ik ga gewoon met vrolijkheid aan de slag. Notabene: Kerst staat voor de deur. Dat is me nogal een vreugde! Wij weten door Wie we gegrepen zijn en Wie echte hoop geeft.”
O

ZANDBAK

Mirjam: “Ja, als je wat uitzoomt, zie je ook internationaal van alles gebeuren waar je niet vrolijk van wordt, maar overal zijn christenen, in wie hoop huist. En juist in ons rijke land hebben we, denk ik, geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. We moeten juist, met alle mogelijkheden die we krijgen zeggen: ‘Heer, hier zijn we. Laat ons zien hoe we kunnen dienen.’ Dat is de dienstbare politiek die van de ChristenUnie gevraagd wordt. Natuurlijk ben ik bezorgd, om het klimaat, om wat ik zie om me heen. Maar de redding en verlossing komt niet van een machthebber hier of daar of van een sterke leider in Den Haag. En daarom voel ik juist een roeping om elke dag het goede te doen.” Pieter: “Ik snap heel goed de zorgen rond klimaat bijvoorbeeld en vaak wordt er geklaagd dat het zo traag gaat in Den Haag. Terwijl we hier voor ons doen een tempo aan het ontwikkelen zijn dat z’n weerga niet kent. Een democratie heeft ook een zekere traagheid omdat het bestaat uit minderheden, zelfs de grootste partij heeft nog niet eens een kwart van de stemmen. En er is een Eerste en een Tweede Kamer, dat zijn allemaal vertragingsmechanismen. Dat is soms heel vervelend, met zo’n urgent probleem als het klimaat, maar het is soms ook heel prettig. Een sterke leider kan instant oplossingen presenteren, maar komt er dan achter dat politiek zoiets is als worstelen in de modder. De komende tijd zal blijken dat die instant oplossingen, die een soort flinkheid en stoerheid suggereren, illusies zijn. Er is voor een complex probleem geen instant oplossing. Dus die worsteling in de zandbak zal leiden tot nuance. Er wordt nu wel afgegeven op de huidige bewindslieden, maar we moeten nog afwachten hoe dat straks zal gaan. De afgelopen jaren moesten wij ons terecht verantwoorden en verdedigen, maar reken maar dat wij nu in de broekspijpen van anderen gaan hangen.” Mirjam: “Niet zo blij kijken, Pieter!” Pieter: “Nee, haha! Maar ik hoor nogal eens: ‘wat gaat het toch traag in Den Haag’, maar dat kan ook een geruststelling zijn: gelukkig gaat het traag in Den Haag.” Mirjam: “Het hangt wel af van welk thema je pakt. Als het gaat om woningbouw vragen we ons allemaal vol ongeduld af of dat niet sneller kan.” Pieter: “Zeker, maar die traagheid is wel zeer welkom als het gaat om onze rechtsstaat en democratie.”
o
ChristenUnie Kamerleden groepsfoto's door Nienke van Denderen Fotografie-3
O

KERSTRECES

Over traagheid gesproken, al sinds de val van het kabinet draaien de CU-Kamerleden overvolle weken, met de campagne als stresskers op de taart. Het Kerstreces lonkt… Mirjam: “Ga je weer een mooie Kerstnachtdienst leiden, Don? Vorig jaar was je daar toch druk mee?” Don: “Vorig jaar was ik regisseur van de kinderkerstmusical bij ons in de gemeente, maar dat was iets te ambitieus, want ik ging ook nog trouwen. En o ja, ik was ook nog Kamerlid. Dus nu doen we het iets rustiger aan…” Pieter: “Christine, je vrouw, heeft een goede invloed op je!” Don: “Ja, als getrouwde man zie je de dingen opeens wat scherper, haha! Nou, ik ga zeker naar onze prachtige Kerstavonddienst en dit zijn ook dagen waarop we in herinnering mogen brengen waar onze hoop nou echt vandaan komt. Hoe donker het buiten en in de hoofden van veel mensen ook mag zijn, we mogen weten waar ons Licht vandaan komt. Ik vind dit altijd een hartstikke mooie periode, voor mijzelf, maar ook voor de kerk.” Mirjam: “We gaan allemaal lekker uitrusten en ik wens de ChristenUnie-leden een hele mooie tijd. Ik hoop van harte dat ze zin hebben om samen met ons in het nieuwe jaar te gaan bouwen aan een krachtige ChristenUnie, op allerlei plekken in Nederland. We gaan het hart van de ChristenUnie laten zien en daar kijk ik enorm naar uit.” Pieter: “Eens! En ik wil iedereen vragen om ons aan de mouw te trekken als je tegen iets aanloopt waarvan je denkt: om dit te veranderen is de overheid of de politiek toch echt nodig. Spreek ons aan, bel of mail, want zonder dat wij ergens op worden geattendeerd, kunnen wij ons werk hier niet goed doen. Dus ook in het nieuwe jaar: trek aan de bel!”
O
Dit artikel verscheen eerder in het ChristenUnie Magazine

Labels: , ,