Berichten over Europese Unie

 1. ECB euro.jpg
  Peter Ester, CU Eerste Kamer - Foto Niek Stam -03116 - kopie (2) - kopie.jpg
  Door Peter Ester op 18 mei 2021 om 15:55

  Het tijdelijke Covid-19-Herstelfonds van de EU

  Het doet me goed na enige maanden van ziekte weer het woord te mogen voeren. Dank aan de fracties, collega’s en griffie voor hun medeleven. De Eerste Kamer mag dan steeds politieker worden, toch is er een hechte basis van camaraderie. En dat mag ook gezegd.

  Lees verder
 2. Europese vlaggen.jpg
  Roel Kuiper 2018 - Foto: Anne Paul Roukema
  Door Roel Kuiper op 24 mei 2019 om 10:24

  De vrees van De Tocqueville en de toekomst van de EU

  Op donderdag 23 mei sprak ik de zesde Egbert Schuurmanlezing uit. Centraal stond daarbij de vraag: ‘Hoe staat het met de democratie in Europa?’ Daar valt veel over te zeggen: er is de nodige kritiek van burgers op de Europese Unie en in Oost-Europese landen is de rechtstaat in het geding. Wat is de bijdrage van christelijke politiek voor een stabiele toekomst voor Europeanen?

  Lees verder
 3. EU vlaggen.jpg
  Roel Kuiper 2018 - Foto: Anne Paul Roukema
  Door Roel Kuiper op 16 april 2019 om 17:19

  'Europa is vaak minder dan een antwoord'

  Vandaag sprak ik voor de laatste keer bij de Algemene Europese Beschouwingen in de Eerste Kamer. Europa is meer dan een geografisch begrip, maar vaak ‘minder dan een antwoord’, zo citeerde ik de Brits-Amerikaanse historicus Tony Judt. Dit haal ik niet aan uit cynisme, dat zou mij niet passen, ik geloof in een Europese rechts- en waardengemeenschap. Wel is het meer dan ooit tijd voor een realistische benadering, juist nu, juist als burgers hun afkeer van een overal doordringende Europese invloed en hun wantrouwen over Europese besluitvorming onverbloemd en soms heel scherp uiten. 

  Lees verder
 4. 20180522-CU-EersteKamer-65.jpg
  Portret Mirjam Bikker in vierkant.jpg
  Door Mirjam Bikker op 2 april 2019 om 14:22

  ChristenUnie steunt voorstel tweederde meerderheid voor goedkeuring EU-verdragen

  Vandaag werd het Initiatiefvoorstel-Van der Staaij besproken dat twee derden meerderheid van stemmen voor goedkeuring van EU-verdragen vraagt. Met dit initiatiefvoorstel wordt de Grondwet gewijzigd. De afgelopen jaren heeft de Eerste Kamer gewacht op een reactie van twee staatscommissies, om te zien of deze tweederde meerderheid gewenst is.Unaniem wijzen deze staatscommissies de huidige uitleg van artikel 91 lid 3 Grondwet af, die is te eng en wordt dus ook te weinig benut. De ChristenUnie steunt in ieder geval deze tweederde meerderheid voor EU-verdragen. 

  Lees verder