Aanslagen
In de afgelopen jaren werden we geconfronteerd met terroristische aanslagen die onze vrije samenleving bedreigen. Recent nog wekte de gruwelijke moord op een Franse leraar door een jonge islamitische terrorist diepe afschuw.
Recent zijn er steeds meer zorgelijke signalen over radicalisering in onze Nederlandse samenleving. De toename van rechts-extremisme en antisemitisme vragen om een weerbare samenleving, om de juiste expertise bij AIVD en politie. Die is er niet van zelf, dat vraagt de komende jaren om een actief overheidsbeleid.
Een stevige inzet van veiligheidsdiensten is belangrijk, maar repressie kan nooit het enige antwoord zijn. Terrorismebestrijding moet daarom ook dicht bij huis plaatsvinden, in de woonwijken waar ingezet wordt op leefbare en veilige buurten en signalering van radicalisering vroeg kan plaatsvinden. De ChristenUnie wil daarom een evenwichtig en duurzaam terrorismebestrijdingsbeleid. Daarbij is het belangrijk om voor ogen te houden dat niet alle risico’s volledig beheersbaar zijn te maken.
-
Deradicalisering teruggekeerde jihadstrijders. Er is voldoende capaciteit nodig voor Extra Beveiligde Inrichtingen en deradicaliseringstrajecten om de veiligheid te bevorderen en kritisch toetsen of ze effectief zijn.
-
Robuust budget voor Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Een robuust en stabiel budget is nodig voor de Inlichtingen en -Veiligheidsdiensten in de komende jaren om radicalisering en terrorisme in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen en te volgen. De capaciteit van de diensten moet op orde blijven.
-
Preventie radicalisering in de wijk. Vergroten weerbaarheid en versterken signaalfunctie van ouders, wijkagenten, jongerenwerkers, straatcoaches, reclasseringsmedewerkers en alle anderen met een spilfunctie in wijken. Samen met gemeenten inzetten op vergroten aangiftebereidheid bij groepen die veel te maken hebben met geweld.
-
Weerbaarheid van gemeenschappen versterken. De toename van rechts-extremisme en antisemitisme moeten aangepakt. Samen met gemeenten komt er een gerichte aanpak, ook met als doel het vergroten van de weerbaarheid in de gemeenschappen waar deze opkomst helaas zichtbaar is.