Gaswinning
Dit standpunt komt uit ons verkiezingsprogramma van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
Deze kabinetsperiode is het historische besluit genomen om de gaswinning in Groningen snel af te bouwen. De ChristenUnie is heel blij met dit besluit. Maar dit betekent niet dat de aardbevingen en de gevolgen daarvan meteen verdwenen zijn. De bestaande regelingen moeten daarom ook niet worden versoberd. Het Staatstoezicht op de Mijnen spreekt van maatschappelijke ontwrichting in Groningen vanwege de gaswinning. Veel Groningers ervaren dat er een verschil is tussen het beleid en de praktijk. De tijd die verstrijkt tussen inspectie en versterking duurt soms vele jaren en gedane beloftes en gewekte verwachtingen worden nog niet altijd nagekomen. Dit is onacceptabel en moet beter. Het recente bestuursakkoord van 1,5 miljard euro kan niet alle leed wegnemen maar geeft goede hoop op nieuw perspectief zodat Groningers weer kunnen bouwen aan hun toekomst. Inzet van het Rijk is blijvend nodig tot alle woningen veilig zijn.
-
Leren van Groningen: veiligheid voorop. Veiligheid moet altijd voorop staan bij het toestaan van mijnbouw. Er is meer onderzoek en kennis nodig naar gevolgen van zoutwinning en andere vormen van (gestapelde) mijnbouw voordat er over gebruik van leeggekomen cavernes/holtes (voor opslag waterstof/perslucht/CO2) vergunningen verleend worden.
-
Ruimhartige compensatie en adequate schadeafhandeling. In heel Nederland wordt mijnbouwschade adequaat vergoed na een onafhankelijke schadebeoordeling, dus ook in Drenthe, Friesland, Overijssel en Limburg. De schadeafhandeling verdient verdere verbetering. Er is goede naleving van de afspraken nodig. Het bewijsvermoeden moet gehanteerd blijven en ook mogelijk worden voor bewoners in gebieden met gestapelde mijnbouw. Voor bewoners moet er vooraf duidelijkheid zijn over de termijn en de NPR-waarden op basis waarvan versterkt wordt.
-
Gelijkheid. Door verschillende regelingen en procedures bestaat er onwenselijke ongelijkheid tussen bewoners en tussen wijken, gebieden en gemeenten. Er moeten eensluidende regelingen en procedures komen.
-
Oog voor gevolgen onzekerheid. Er moet oog zijn voor de onzekere situatie waar bewoners in verkeren vanwege lange procedures en steeds veranderende regelgeving. Mensen lijden onder de situatie, steeds meer mensen kampen met gezondheidsproblemen en psychische klachten. Daar komt de huidige onzekerheid vanwege corona nog overheen. Er komt daarom structureel geld beschikbaar voor geestelijke verzorging in het aardbevingsgebied.
-
Behoud van erfgoed. Voor woningeigenaren is het vaak aantrekkelijk om te kiezen voor sloop en nieuwbouw in plaats van verbouw. En ook eeuwenoude kerken en borgen lijden onder de gevolgen van de gaswinning. Erfgoed moet behouden blijven voor de toekomst. In het hele aardbevingsgebied komen gelden beschikbaar om monumenten en oude dorpsaanzichten te behouden.