Gezondheid
Steeds meer mensen krijgen meerdere (chronische) aandoeningen. Dit heeft vaak invloed op de kwaliteit van leven, en betekent dikwijls een langdurig beroep op zorg. Het goede nieuws is dat een deel van de aandoeningen een gevolg van leefstijl is. Daarmee zijn ze te voorkomen of te verminderen. De verschillen tussen mensen met een lage en hoge sociaaleconomische status nemen toe; de levensverwachting scheelt 7 jaar, en levensverwachting in goede ervaren gezondheid ongeveer 18 jaar. In een welvarend en rijk land als Nederland vindt de ChristenUnie het onbestaanbaar dat deze kloof steeds verder groeit. Mensen, in het bijzonder kinderen en jongeren, hebben er recht op dat de overheid ze helpt om zich te beschermen tegen marktpartijen, die niet altijd het belang van volksgezondheid vooropzetten. Gezonde keuzes moeten daarom gemakkelijker en normaler worden gemaakt. De overheid is kan algemene preventiemaatregelen nemen, maar ook de inzet van ouders, (jeugd)artsen, bedrijven, sportverenigingen en scholen is hard nodig.
Als het gaat om gezondheid maakt de ChristenUnie de volgende keuzes:
-
Wettelijk preventieplicht. Preventie wordt explicieter verankerd als onderdeel van de wettelijke (zorg)plicht van zorgverzekeraars én gemeenten. In plaats van ziekte wordt gezondheid het uitgangspunt. De preventieplicht richt zich op de leefomgeving van mensen, waarbij potentieel ziekmakende factoren worden weggenomen.
-
Nationale preventieakkoord doorzetten. We willen de ambities van het in 2018 gesloten Nationaal Preventieakkoord vasthouden en uitbreiden, bijvoorbeeld naar drugsgebruik.
-
Aanpak overgewicht. De aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht is uiterlijk in 2025 ingevoerd in elke Nederlandse gemeente. Zo kan via een lokale aanpak overgewicht bij jongeren worden voorkomen of behandeld.
-
Preventie bij de huisarts. Meer praktijkondersteuners bij de huisarts die zich richten op hulp en ondersteuning bij preventie.
-
Rookvrije generatie. We blijven streven naar een Rookvrije Generatie. Tabak is alleen nog te verkrijgen in speciaalzaken en de prijs gaat conform het Nationaal Preventieakkoord in 2023 naar minimaal 10 euro per pakje. Daarna gaat de accijns elke 2 jaar 1 euro omhoog. Ook op de e-sigaret en soortgelijke producten zal accijns worden geheven, in lijn met andere tabaksaccijnzen. Er worden geen andere smaakjes toegestaan voor e-sigaretten, dan de standaard tabakssmaak.
-
Rookvrije terrassen. Alle terrassen worden in de zomer van 2022 rookvrij.
-
Overmatig alcoholgebruik terugdringen. Voor alcoholische dranken gaan we werken met minimumprijzen per eenheid met als doel de allergoedkoopste alcoholische drank minder aantrekkelijk te maken voor probleemdrinkers.
-
Verbod op alcoholreclame met het oog op gezondheidswinst en minder verslavingen
-
Gezonde keuzes goedkoper. De keuze voor gezond eten en drinken moet aantrekkelijk zijn ten opzichte van de keuze voor ongezonde producten met suikers en vetten. Dit bevorderen we met fiscale prijsprikkels, in iedere geval door een suikertaks in te voeren.
-
Verbod op ongezonde marketing. Kindermarketing wordt alleen nog toegestaan voor producten van de Schijf van Vijf.