Marktwerking in de zorg
Dit standpunt komt uit ons verkiezingsprogramma van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
De marktwerking als mechanisme om kosten te beperken voldoet niet. We willen publiek geborgde keuzes om de toekomst van de zorg zeker te stellen. Een nieuwe zorgtoekomst is nodig voor alle werkers in de zorg, maar ook voor iedereen die zorg nodig heeft. Met meer samenleving en minder marktwerking in de zorg. Zorg kost veel geld. Te vaak stuurt geld de zorg in plaats van andersom. Betalingsregels bepalen wat ziekenhuizen en zorginstellingen mogen declareren. Dat leidt niet altijd tot de beste en meest doelmatige zorg. Er wordt te veel zorg zonder gezondheidseffect geleverd in de curatieve zorg. Aanbieders van zorg, zoals instellingen, zorgorganisaties, fabrikanten, hebben soms belang bij productie van niet altijd zinnige zorg. We moeten daarom af van volumeprikkels in de zorg. De ChristenUnie wil dat er gepast en zinnig zorg wordt geleverd en wil er alles aan doen om te zorgen dat de bekostiging daarbij aansluit. Zinnige zorg die gericht is op kwaliteit van leven.
Onze voorstellen:
-
Andere bekostiging voor betere zorg. De bekostiging en declaratieregels in de zorg sturen het gedrag van zorgprofessionals. Helaas helpt de bekostigingswijze hen niet altijd om te doen wat vanuit hun zorghart nodig is. Iedere zorgsector vraagt ook om andere bekostigingswijzen. De ChristenUnie wil een herziening van bekostigingswijze per sector en denkt daarbij aan een abonnementstarief en populatiegezondheidsbekostiging voor chronische zorg, aan de huidige DBC-systematiek met meer ruimte voor uitkomstbekostiging en bundelbekostiging voor planbare klinische zorg, aan een consulttarief voor diagnostiek, en een beschikbaarheidsvergoeding voor acute zorg.
-
Experimenten met populatiebekostiging. We gaan experimenteren met populatiebekostiging, om regionaal meer voor elkaar te krijgen. Hierbij wordt een budget beschikbaar gesteld aan een zorgpartij die zich voor een afgebakende populatie (patiëntengroep of bewoners van een wijk) vastlegt om bepaalde doelstellingen te behalen op het gebied van gezondheid en ervaren kwaliteit van zorg. Het risico wordt hierbij gedeeld: als de doelen worden gehaald tegen lagere kosten, ontvangt de zorgpartij een deel van de opbrengst.
-
Regiobudgetten. Er komen regiobudgetten waarin middelen uit WLZ, ZVW en WMO samengevoegd worden. Zo komt ook geld beschikbaar voor het bevorderen van een gezonde leefstijl, welzijn en positieve gezondheid.
-
Medisch specialisten in loondienst. Alle medisch specialisten komen in loondienst, zodat er minder productieprikkel is ten aanzien van behandelvolume en meer gelijkgerichtheid tussen ziekenhuisbestuur en de specialisten (die nu onder het medisch specialistisch bedrijf vallen).
-
Verstandig pakketbeheer. Van te veel medische behandelingen die eerst veelbelovend lijken staat niet vast of deze effectief zijn en voor wie. Daarom zijn we voor een meer selectieve en risico gestuurde invoering van nieuwe technologie in de zorg.
-
Gepaste doelmatige zorg. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de zorgverzekeraars moeten veel strakker gaan toezien op gepaste doelmatige zorg als onderdeel van kwaliteit.
-
Centrale inkoop van en eigen productie van geneesmiddelen. Het is essentieel dat de overheid geneesmiddelen inkoopt en we - in EU verband - meer zelf medicijnen, medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen gaan maken en minder afhankelijk worden van één of enkele leveranciers.