Mensen met een beperking
Dit standpunt komt uit ons verkiezingsprogramma van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
Ons land heeft veel stappen gezet om het VN-verdrag over de rechten van mensen met een beperking te implementeren, maar we zijn nog niet klaar. Op het gebied van huisvesting, onderwijs, werk, openbaar vervoer, openbare ruimtes en internetapplicaties zijn nog veel uitdagingen te overwinnen. De ChristenUnie wil dat we stap voor stap werken aan een samenleving waarin ieder kind van jongs af aan kan meedoen. Kinderen met een beperking (en gezinnen) moeten zichtbaar zijn voor leeftijdsgenootjes, andere volwassenen en voor beleidsmakers. We denken dat samen spelen en samen leren een goede start van deze verandering kan zijn.
Onze voorstellen:
-
Implementatie VN-Verdrag. We werken door aan de volledige implementatie van het VN-verdrag. Dat moet samen met de mensen om wie het gaat. Niet over maar met hen is het uitgangspunt bij het maken van beleid. Om dit verdrag zo goed mogelijk te kunnen implementeren ratificeren wij het facultatieve protocol.
-
Inclusieve speeltuinen. Negen van de tien speelplekken zijn onvoldoende toegankelijk. In veel gemeenten is geen inclusieve speelplek te vinden. Het Samenspeel Akkoord dient ook na 2021 een vervolg te krijgen met de ambitie om uiterlijk in 2025 een landelijk dekkend netwerk te hebben met minimaal één inclusieve speeltuin per gemeente.
-
Inclusieve kinderopvang. Kinderen leren elkaar en ontwikkelen zich gezamenlijk. Kinderopvangorganisaties die in ons nieuwe voorstel overheidsgeld ontvangen moeten waar mogelijk kinderen met een beperking toelaten.
-
Samenspeel Fonds. Er komt een landelijk Samenspeel Fonds voor noodzakelijke aanpassingen van speelplekken. Dit fonds wordt gevuld met publieke en private middelen.
-
Toegankelijkheid overheidscommunicatie. Overheidscommunicatie moet uitblinken in toegankelijkheid. Daarom is ze eenvoudig, voorzien van infographics en indien nodig meertalig. Hierbij horen in lijn met het VN-verdrag inzake de rechten van een persoon met een handicap ook gebarentaal, ondertiteling, en andere aanwijzingen voor communicatie.
-
Betere toegang tot hulp. Mensen met een beperking hebben nog altijd niet voldoende toegang tot informatie en hulp. Er komen meer en beter toegankelijke hulploketten, met een hoog servicegehalte, die zowel offline als online beschikbaar zijn.
-
Gebarentalen erkennen. De Nederlandse Gebarentaal wordt juridisch erkend, via het mede door de ChristenUnie ingediende initiatiefwetsvoorstel.
-
Toegankelijke publieke gebouwen. Publieke gebouwen en publieke ruimten behoren toegankelijk te zijn voor mensen met een beperking.