Minder regels in de zorg
Wij hebben grote waardering voor alle werkers binnen zorg en welzijn omdat zij werken voor de publieke zaak. Of je nou verpleegkundige, verzorgende, maatschappelijk werker, hulpverlener in de GGZ of jongerenwerker bent; het betekent inzet voor een mens die hulp nodig heeft. Zorg- en welzijnswerkers moeten kunnen doen wat hun hart heeft en waar hun professie ligt: soms genezen, vaak verlichten, gericht zijn op herstel en nabij zijn. Zonder teveel bureaucratische rompslomp die eerder van wantrouwen dan van vertrouwen getuigd. De grootste onvrede bij zorgverleners zit niet zozeer in salariëring als wel in eigenaarschap en bureaucratische ballast.
Onze voorstellen:
-
Meer vertrouwen en minder verantwoording. Er komt een regelvrije ruimte om de huidige werkwijze van verantwoording af te bouwen waarbij vertrouwen het uitgangspunt wordt.
-
Vast bedrag per cliënt voor wijkverpleegkundige. Wijkverpleegkundigen kunnen de beste inschatting maken welke cliënt meer of minder zorg en ondersteuning nodig heeft. Door een vast bedrag per cliënt te betalen (en niet af te rekenen op een vast aantal uren of minuten) kunnen eigen afwegingen worden gemaakt en hoeft er minder verantwoord te worden.
-
Hulpverleners voor langere tijd. Bij complexe en langdurige problemen wisselen de hulpverleners elkaar te vaak in rap tempo af en wordt te weinig naar alle aspecten van het probleem gekeken. Er komen daarom meer domeinoverschrijdende hulpverleners, die voor langere tijd iemand helpen, en niet opgeven tot de situatie beter is, zoals levensloopbegeleiders, casemanagers en gezinsregisseurs.