Toegankelijke zorg
Dit standpunt komt uit ons verkiezingsprogramma van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
De ChristenUnie vindt het belangrijk dat onze zorg toegankelijk, betaalbaar en van hoge kwaliteit blijft, gebaseerd op solidariteit met elkaar en met volgende generaties. Voor een toekomstbestendige zorg zijn nieuwe keuzes noodzakelijk. De marktwerking als mechanisme om kosten te beperken voldoet niet. We willen publiek geborgde keuzes om de toekomst van de zorg zeker te stellen. Een nieuwe zorgtoekomst is nodig voor alle werkers in de zorg, maar ook voor iedereen die zorg nodig heeft. Met meer samenleving en minder marktwerking in de zorg.
Onze voorstellen:
-
Eigen risico bevriezen en koppelen aan prijs behandeling. Het eigen risico mag niet hoger worden en wordt komende kabinetsperiode bevroren op de huidige 385 euro. Door medische behandelingen in te delen in categorieën (lage, gemiddelde en hoge bijdrage) van bijvoorbeeld 25 euro, 100 euro, en 250 euro voor de duurste operaties, kan je niet meer in één klap je hele eigen risico volmaken.
-
Andere bekostiging voor betere zorg. De bekostiging en declaratieregels in de zorg sturen het gedrag van zorgprofessionals. Iedere zorgsector vraagt ook om andere bekostigingswijzen. De ChristenUnie wil een herziening van bekostigingswijze per sector en denkt daarbij aan een abonnementstarief en populatiegezondheidsbekostiging voor chronische zorg, aan de huidige DBC-systematiek met meer ruimte voor uitkomstbekostiging en bundelbekostiging voor planbare klinische zorg, aan een consulttarief voor diagnostiek, en een beschikbaarheidsvergoeding voor acute zorg.
-
Experimenten met populatiebekostiging. We gaan experimenteren met populatiebekostiging, om regionaal meer voor elkaar te krijgen. Hierbij wordt een budget beschikbaar gesteld aan een zorgpartij die zich voor een afgebakende populatie (patiëntengroep of bewoners van een wijk) vastlegt om bepaalde doelstellingen te behalen op het gebied van gezondheid en ervaren kwaliteit van zorg. Het risico wordt hierbij gedeeld: als de doelen worden gehaald tegen lagere kosten, ontvangt de zorgpartij een deel van de opbrengst.
-
Behandel digitale zorg als reguliere zorg. De coronacrisis heeft uitgewezen dat digitale zorg een goede vorm van zorg is. Het draagt bij aan de kwaliteit van leven voor veel patiënten. Het kan bovendien tijds- en arbeidsbesparend zijn. Zolang goede zorg voorop staat en de aandacht voor het menselijk contact niet op de achtergrond raakt, is de ChristenUnie voorstander van meer inzet van zorg op afstand, met name in de chronische zorg (thuismonitoring). De betaling van reguliere en digitale zorg wordt daartoe meer gelijkgetrokken.
-
Standaardiseren van gegevensuitwisseling. Uitwisseling van gegevens in de zorg draagt bij aan betere kwaliteit en veiligheid voor de patiënt en vereenvoudigt het werk van zorgmedewerkers. Dat wordt op landelijk niveau opgepakt. Hiermee leveren we een concrete bijdrage aan het verminderen van de administratielast en onnodige zorgkosten.
-
Gepaste doelmatige zorg. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de zorgverzekeraars moeten veel strakker gaan toezien op gepaste doelmatige zorg als onderdeel van kwaliteit.