Trein
Dit standpunt komt uit ons verkiezingsprogramma van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
In het OV zetten we in op kortere reistijden, meer directe verbindingen en hogere frequenties tegen aantrekkelijke prijzen. De schop moet snel de grond in om te voorkomen dat het openbaar vervoer rond 2030 op meerdere trajecten vastloopt. OV wordt ook aantrekkelijker gemaakt voor internationaal reizen.
-
Continuïteit op het hoofdrailnet, geen verdere privatisering. Vanuit het oogpunt van continuïteit steunen we de nieuwe concessie aan de NS voor het hoofdrailnet. We zijn tegen verdere decentralisering en privatisering van het regionale spoornet, zeker nu reizigersprognoses in de nasleep van Corona het voor private partijen het minder aantrekkelijk maakt investeren.
-
Capaciteitsuitbreiding spoor. De rek is uit het spoorwegnet. Extra, langere en bredere perrons, extra keersporen, extra opstelterreinen en ongelijkvloerse kruisingen zijn op veel plekken noodzakelijk. Om te zorgen dat intercity’s en sprinters elkaar niet in de weg zitten en de frequentie kan worden verhoogd wordt 500 kilometer spoor voor 2040 verdubbeld van 1 naar 2 of van 2 naar 4 sporen.
-
Innovatie op het spoor. De invoering van het nieuwe beveiligingssysteem ERTMS en verhoging van de bovenleidingspanning naar 3 kilovolt wordt versneld om hogere frequenties en kortere reistijden mogelijk te maken en om klaar te zijn voor een uitbreidend Europees spoor netwerk. Op tenminste 5 trajecten wordt voor 2030 automatisch rijden ingevoerd.
-
Kortere reistijden. Het landelijk gebied biedt de ruimte die de Randstad zoekt. Goede verbindingen en kortere reistijden tussen de Randstad en Noord-, Oost- en Zuid-Nederland zijn dan ook van nationaal belang. Het spoor wordt hiervoor waar mogelijk en stapsgewijs geschikt gemaakt voor hogere snelheden. Ook wordt geïnvesteerd in nieuwe spoorlijnen waarbij gedacht kan worden aan de trajecten Breda-Utrecht-Almere, Lelystad-Heerenveen-Groningen (Lelylijn), Uden-Boxtel, Groningen-Zernike, Emmen-Veendam(Nedersaksenlijn). De spoorknooppunten Zwolle en Eindhoven worden verbeterd zodat treinen niet onnodig op elkaar hoeven te wachten. Er komt een directe treindienst tussen Barneveld en Apeldoorn.
-
Directe verbindingen. Bij een hoge vervoersvraag worden directe verbindingen de norm. De sneltrein keert terug om middelgrote steden beter te ontsluiten en reistijden met Intercity’s korter te maken.
-
Sneller reizen over de grens. De verbindingen Groningen-Bremen-Hamburg, Eindhoven-Düsseldorf, Heerlen-Aken en Roosendaal-Antwerpen worden versneld. De Intercity Amsterdam-Brussel wordt versneld door Breda over te slaan en gaat twee keer zo vaak rijden. Er komt daarnaast een Intercity Antwerpen-Breda-Eindhoven-Düsseldorf.
-
Meer stations. Nieuwe stations worden onder meer geopend in Berkel-Enschot, Staphorst, Veenendaal Zuid, Apeldoorn West, Haarlem West, Zwolle Zuid, Deventer Noord, Hoogkerk, Hattem en Bathmen.
-
Reiziger centraal. De OV-chipkaart wordt als brede mobiliteitskaart meer klantgericht door de mogelijkheid te reizen op rekening en door makkelijker overstappen. De actuele reisinformatie op haltes, stations en internet wordt aanzienlijk verbeterd.
-
Toegankelijkheid de norm. Samen met provincies en vervoerders worden stations en haltes aangepast, zodat deze versneld volledig toegankelijk worden voor mensen met een beperking,
-
Zero-emissie locomotieven. Diesellocomotieven worden uiterlijk 2030 vervangen door waterstof- of elektrische locomotieven
-
Goederenroute spoor Oost-Nederland. Wij zijn voor realisatie van de Noordtak van de Betuweroute via de Twentekanaallijn (Zutphen-Hengelo) of over een nieuw tracé tussen Zevenaar en Oldenzaal. Zo worden steden en dorpen ontlast, ontstaat rond Rotterdam, Amsterdam en Amersfoort ruimte voor extra reizigerstreinen en kan een snelle Intercity gaan rijden tussen Arnhem/Nijmegen en Twente