ZZP'ers
Dit standpunt komt uit ons verkiezingsprogramma van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
De organisatie van en prikkels op de Nederlandse arbeidsmarkt zijn niet in balans en vooral ook onrechtvaardig. Op dit moment is de sociale zekerheid in Nederland nadrukkelijk gekoppeld aan baanzekerheid. Als je geen klassieke arbeidsovereenkomst hebt - bijvoorbeeld doordat je je baan verliest of zelfstandige wordt - dan loop je die sociale zekerheid mis. Kansen en risico’s tussen vast en tijdelijk werk, tussen werkgever en werknemer en tussen als zelfstandige werken en in loondienst werken moeten wat betreft de ChristenUnie eerlijker verdeeld worden, waarbij een duurzame relatie tussen een werkgever en een werknemer als uitgangspunt geldt. Aan de cultuur van uitbesteden en tijdelijke vluchtige contracten willen we een eind maken. Het is ook hier hoog tijd om het Rijnlandse model nieuw leven in te blazen, voor een economie gebaseerd op duurzame en rechtvaardige relaties. Recent heeft met name de Commissie Borstlap een waardevol advies hierover gepubliceerd. In lijn met vooral dat advies en vanuit onze visie op rechtvaardige en houdbare arbeidsverhoudingen doet de ChristenUnie voorstellen voor een andere inrichting van de arbeidsmarkt.
Onze voorstellen:
-
Gelijk speelveld voor alle werkenden. We willen voor iedereen gelijke kansen, een gelijk sociaal vangnet en vergelijkbare pensioenopbouw. Er komt daarom een verplichte publieke basisverzekering voor arbeidsongeschiktheid en ziekte voor alle werkenden. Betaalbaar, ook voor alle zzp’ers. Zo voorkomen we dat (jonge) werkenden met een flexibel contract eenzijdig de rekening van een recessie gepresenteerd krijgen. Iedere werkende hoort naar draagkracht bij te dragen en iedere werkende moet in tijden van nood kunnen terugvallen op een fatsoenlijke basis.
-
Drie duidelijke ‘rijbanen’ voor werkenden. Het onderscheid tussen zelfstandige, werknemer met een contract of werknemer op uitzendbasis wordt duidelijker. Er komen heldere, begrijpelijke en handhaafbare scheidslijnen tussen deze drie verschillende contracten. Om misbruik en schijnzelfstandigheid tegen te gaan, wordt het uitgangspunt de ‘werknemer, tenzij-benadering’. Obstakels daarvoor in Europese regelgeving dienen te verdwijnen.
-
Minimumtarieven ZZP in cao’s. Het moet mogelijk worden om in cao’s afspraken te maken over minimumtarieven voor zzp’ers, zodat oneigenlijke concurrentie wordt voorkomen.
-
Behandel arbeid van alle werkenden fiscaal gelijk. Fiscale voordelen om zelfstandige te zijn, in plaats van werknemer, worden in een verstandig tempo afgebouwd. Zo nemen we een belangrijke oorzaak weg van de groei van het aantal zzp’ers in de afgelopen 15 jaar. De ChristenUnie gunt ondernemers een goed inkomen, maar dan wel op grond van hun ondernemerskwaliteiten en niet op basis van grote fiscale voordelen in de inkomstenbelasting. Bij de afbouw van fiscale voordelen moet het evenwicht in belastingdruk tussen de verschillende soorten ondernemers wel behouden blijven. Met het oog daarop blijft de MKB-winstvrijstelling deels overeind. Uitgangspunt is dat fiscale voordelen enerzijds en lasten anderzijds nooit een reden moeten zijn om mensen in te huren in plaats van ze in dienst te nemen.