Kabinet trekt geld uit voor nieuw toekomstplan omroepen

Televisie
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 21 september 2018 om 22:48

Kabinet trekt geld uit voor nieuw toekomstplan omroepen

Het kabinet trekt het komende jaar maximaal 40 miljoen euro extra uit om de publieke omroepen klaar te maken voor de toekomst. Het kabinet moet van de coalitiepartijen met een plan te komen waarmee de toekomst, onafhankelijkheid en kwaliteit worden verzekerd. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers liet eerder deze week al doorschemeren dat het volgens hem daarvoor nodig is om de omroepen te versterken en de macht van de NPO – de centrale aansturing van de omroepen – in te dammen.

“We moeten nu zonder taboes nadenken over een toekomstbestendige inrichting van het bestel. Wat de ChristenUnie betreft ligt in Hilversum niet langer alle macht bij een paar mensen van de NPO zonder achterban,” zei Segers woensdag in de Volkskrant. Hij benadrukt nu dat ‘een democratisch omroepbestel nodig is’, “waarvan veelkleurigheid, kwalitatieve nieuwsvoorziening en opinievorming de belangrijkste pijlers zijn. Het kabinet trekt nu tijdelijk extra geld uit om een structureel beter omroepbestel te krijgen.”

Een democratisch omroepbestel houdt volgens Segers in dat er vooral ruimte moet zijn voor omroepen die sterk geworteld zijn in een maatschappelijk verband met een duidelijke achterban en met bijvoorbeeld andere maatschappelijke organisaties. “Denk aan Omroep Max of de EO, of ideologisch duidelijk herkenbare omroepen als WNL of BNNVara. Maar ook de AVRO kan in combinatie met bijvoorbeeld culturele organisaties een meerwaarde zijn.”

Labels: ,