-
Voorjaarsnota
Lees verderDe fractie van de ChristenUnie complimenteert de minister en de staatssecretaris met de redelijk sluitende voorjaarsnota: het tekort op de begroting blijft voorlopig onder de Europese norm evenals de staatschuld ten opzichte van het bruto nationaal product. Hoewel door de stevige uitgavengroei het EMU-saldo op de middellange termijn niet voldoet aan de Europese eisen van de preventieve arm, slaagt de begroting in elk geval voorlopig voor alle nationale begrotingsregels.
-
Wet plan van aanpak witwassen
Lees verderVandaag behandelen we een wetsvoorstel dat witwassen verder moet bestrijden. Het wetsvoorstel had oorspronkelijk een veel bredere reikwijdte, maar drie van de vier maatregelen zijn om allerlei redenen geschrapt. Over blijft het verbod voor beroeps- of bedrijfsmatige handelaren in goederen om transacties vanaf € 3.000 in contanten te verrichten.
-
Versterking toepassing profijtbeginsel bij de watersysteemheffing
Lees verderVandaag spreken we over de waterschappen. We kunnen trots zijn op onze waterschappen. Al eeuwenlang spelen ze een vitale rol in het waterbeheer in ons land. Onze waterschappen zijn uniek. Al eeuwen hebben we ervaring om met elkaar te polderen: om verschillende, soms tegengestelde belangen met elkaar af te wegen en zo te komen tot een gedragen besluit. Dit is diep in het DNA gaan zitten van onze Nederlandse samenleving en dit moeten we blijven koesteren. Misschien is deze houding van polderen wel actueler dan ooit.
-
Wet beëindiging salderingsregeling
Lees verderHet wetsvoorstel dat we vandaag bespreken, heeft voor mijn fractie en die van het CDA een hoog déja vu-gehalte: tien maanden geleden besprak deze Kamer een vrijwel identiek wetsvoorstel. Ook toen was het de bedoeling om de salderingsregeling te beëindigen, al was toen het plan om dat minder plotsklaps te doen dan nu het geval is. In de tussentijd is de opvatting van beide fracties niet veranderd.
-
Pakket Belastingplan 2025
Lees verderDe fracties van de ChristenUnie en OPNL hebben met belangstelling kennisgenomen van de voorgenomen wetsvoorstellen voor het Pakket Belastingplan 2025. Dit keer zijn het er tien, een stuk minder dan de 17 wetsvoorstellen vorig jaar. Desalniettemin is het wederom een aanzienlijk pakket.
-
Energiewet
Lees verderVoor ons ligt het voorstel voor de nieuwe Energiewet. Naar het oordeel van mijn fractie is het belangrijk dat er een nieuwe wet komt; de huidige Gaswet en Elektriciteitswet van 1998 zijn alweer 26 jaar oud en niet meer up to date. In die 26 jaar is er heel veel gebeurd. Het wetsvoorstel schept een toegankelijk en geactualiseerd ordeningskader, voldoet aan geactualiseerde Europese wet- en regelgeving en geeft tevens antwoord op de noodzakelijke energietransitie om de afgesproken klimaatdoelen te behalen.
-
Wet Gemeentelijke Instrumenten Warmtetransitie
Lees verderMijn fractie en de fracties van OPNL en de partij voor de Dieren hebben met belangstelling kennis genomen van dit wetsvoorstel. Dit wetsvoorstel geeft invulling aan afspraken in het Klimaatakkoord en geeft gemeenten een instrumentarium in handen om warmtetransitie in wijken te bewerkstelligen.
-
Algemene Financiële Beschouwingen
Lees verderIk zit al 25 jaar in de wereld van impact investeren. Zo investeren dat je naast risico en rendement ook let op de impact van je investeringen. Draag je met je investering bijvoorbeeld bij aan een eerlijke verdeling tussen rijk en arm in de wereld of aan de energietransitie. “Put your money where you mouth is”, is dan ook een gevleugelde uitspraak in de sector waarin ik me dagelijks begeef. Als je werkelijk bezorgd om iets bent, stop je daar ook je geld in.
-
Wet wijziging Meststoffenwet
Lees verderDe fractie van de ChristenUnie hebben met belangstelling kennisgenomen van het voorliggend wetsvoorstel. Het is zaak dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt. Al te lang is er geen vooruitgang op dit dossier, terwijl we al lang weten dat de Europese uitzonderingen ten aanzien van het Nederlandse mestoverschot eindig zijn.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- Volgende pagina