
Dinsdag 4 juni nam Roel Kuiper na 12 jaar afscheid van de Eerste Kamer. Een gewaardeerd en ervaren senator verlaat de Kamer en fractie. Bij deze gelegenheid werd Roel benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Een eervolle bekroning van zijn jaren als senator. Lees hieronder de woorden van dank die voorzitter mw. Ankie Broekers-Knol uitsprak over Roel.
Asbest is een groot gevaar voor de volksgezondheid. In 2015 werd daarom het besluit genomen om in 2024 alle asbestdaken in Nederland verwijderd te hebben. Een belangrijke juridische vraag is voor wiens verantwoordelijkheid en rekening deze verwijdering moet komen te vallen. Ook de kosten van de verwijderingsoperatie zijn een ingewikkeld punt. In sommige gevallen zijn de eigenaren van de asbestdaken, bijvoorbeeld boeren, niet in staat deze kosten op te brengen.
Op donderdag 23 mei sprak ik de zesde Egbert Schuurmanlezing uit. Centraal stond daarbij de vraag: ‘Hoe staat het met de democratie in Europa?’ Daar valt veel over te zeggen: er is de nodige kritiek van burgers op de Europese Unie en in Oost-Europese landen is de rechtstaat in het geding. Wat is de bijdrage van christelijke politiek voor een stabiele toekomst voor Europeanen?
Vandaag sprak ik voor de laatste keer bij de Algemene Europese Beschouwingen in de Eerste Kamer. Europa is meer dan een geografisch begrip, maar vaak ‘minder dan een antwoord’, zo citeerde ik de Brits-Amerikaanse historicus Tony Judt. Dit haal ik niet aan uit cynisme, dat zou mij niet passen, ik geloof in een Europese rechts- en waardengemeenschap. Wel is het meer dan ooit tijd voor een realistische benadering, juist nu, juist als burgers hun afkeer van een overal doordringende Europese invloed en hun wantrouwen over Europese besluitvorming onverbloemd en soms heel scherp uiten.
‘De ChristenUnie-fractie in de Eerste Kamer vindt de inzet van particuliere beveiligers op koopvaardijschepen een goed alternatief voor marine-inzet, mits onder waarborgen.’
Dat is de samenvatting van mijn bijdrage aan het debat hierover in de Eerste Kamer. De overheid neemt uiteraard geen afstand van haar geweldsmonopolie, maar vergunt andere partijen geweld toe te passen. In het rapport De Wijkerslooth, dat een advies uitbracht, wordt aangegeven dat het hier in feite gaat om het verkrijgen van extra defensiecapaciteit. Deze lijn kunnen wij volgen en nut en noodzaak zijn ons ook duidelijk, mede gelet op de geluiden uit kringen van reders
"Voorzitter, het is goed dat wij ons in een openbaar debat hardop bezinnen op onze taakopvatting als leden van de Eerste Kamer. Het aanzien van de Eerste Kamer als onderdeel van de Staten-Generaal hangt samen met een integere en professionele invulling van het ambt van volksvertegenwoordiger, die immers uit, namens en voor het Nederlandse volk spreekt en handelt." Zo begon ik mijn bijdrage aan het integriteitsdebat in de Eerste Kamer. Onderstaand kunt u het vervolg van mijn bijdrage lezen, waarin ik onder andere heb gepleit voor een gedragscode voor de Eerste Kamer en haar leden.