Cynthia Ortega: laat ook blinde en slechtziende nieuwkomers inburgeren

2008_Ortega_610_RubenTimman_3dinsdag 30 juni 2009 16:09

De ChristenUnie vindt het onbegrijpelijk dat nieuwkomers met een visuele beperking door gemeenten worden aangeraden een ontheffing voor de inburgering aan te vragen. De Kamer heeft ingestemd met een motie van Cynthia Ortega: ,,Ik wil dat er een specifiek inburgeringsprogramma komt voor blinden en slechtzienden. Het staat haaks op de doelstelling van het kabinet om mensen met een beperking langs de kant te zetten.”

Gemeenten adviseren inburgeringsplichtigen met een visuele beperking om ontheffing aan te vragen voor hun inburgeringstraject. Waarschijnlijk omdat er onvoldoende voorzieningen zijn voor deze specifieke doelgroep. Ortega-Martijn: ,,Deze groep integreert dus nauwelijks. Vele van deze blinde en slechtziende migranten zitten thuis en kampen vaak met gevoelens van eenzaamheid, depressiviteit en zelfs suïcidaliteit als gevolg van een onvervuld leven. Ik wil niet dat we deze mensen zo langer afschrijven.”

De ChristenUnie-motie roept het kabinet op om in samenwerking met gemeenten, aanbieders van inburgeringprogramma’s en blinden- en slechtziendeninstellingen een inburgerprogramma voor blinden- en slechtzienden te ontwikkelen. Cynthia: ,,In Denemarken worden alle visueel beperkte migranten aan de taalles gezet. Dat kunnen we hier ook regelen. Want inburgering voor nieuwkomers is te belangrijk om daar mensen van buiten te sluiten.”

--------------------
De motietekst

Constaterende, dat inburgeringoplichtingen met een visuele beperking, door gemeenten worden aangeraden om een ontheffing aan te vragen van de inburgerplicht;

Constaterende dat de regering wil inzetten op het verhogen van de participatie van mensen met een beperking;

Van mening dat mensen met een visuele beperking recht hebben op een op maat geneden inburgeringaanbod;

Verzoekt de regering in samenwerking met gemeenten, aanbieders van inburgeringprogramma’s en blinden- en slechtziendeninstellingen een inburgerprogramma voor blinden- en slechtzienden te ontwikkelen;
En gaat over tot de orde van de dag.

 

Labels
Cynthia Ortega
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Cynthia Ortega: laat ook blinde en slechtziende nieuwkomers inburgeren'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > juni

Geen berichten gevonden