‘Verplicht leer-werktraject voor nieuwe statushouders’

12697379_948392768580825_4486031888529609242_owoensdag 05 oktober 2016 23:14

De ChristenUnie wil dat nieuwkomers direct na het krijgen van een verblijfsvergunning instromen in een twee jaar durend verplicht leer-werktraject.

Gert-Jan Segers pleitte er vanavond bij het tv-programma Pauw voor om nieuwkomers op die manier te activeren en mee te laten doen in de samenleving. In het plan krijgen de statushouders niet direct een uitkering, maar onderdak, zorg en onderwijs in natura, aangevuld met leefgeld.
 
Gert-Jan Segers: “Als je statushouders vanaf de eerste dag een huis, uitkering en toeslagen geeft, is het moeilijk om ze aan te laten sluiten op de samenleving en ontstaat er een isolement. Als je vluchtelingen niet vanaf het begin de Nederlandse taal laat leren, lever je ze in feite over aan de bijstand. De ChristenUnie wil nieuwkomers vanaf het begin laten meedoen en actief laten zijn in de samenleving.”
 
In het verplichte traject leren nieuwe statushouders de Nederlandse taal, zijn  ze actief in burgerschapsvorming en doen ze vrijwilligerswerk. Zo zijn ze actief in de samenleving en maken ze er deel van uit. Na twee jaar kan een nieuwkomer door middel van een toets uit het traject uitstromen, gaan ze aan het werk of krijgen desnoods een uitkering.
 
Verkiezingsprogramma
Het leer-werktraject voor statushouders in onderdeel van het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie.
 
Eerder kwam al naar buiten dat de ChristenUnie een maatschappelijke dienstplicht wil invoeren om verschillende groepen in de samenleving weer met elkaar in contact te brengen. Daarnaast wil de ChristenUnie het leenstelsel voor het onderwijs afschaffen en de basisbeurs weer invoeren.
Labels
Gert-Jan Segers
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op '‘Verplicht leer-werktraject voor nieuwe statushouders’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016 > oktober

Geen berichten gevonden