Minister, maak vaart met landbouwtrekker

tractor_610vrijdag 17 juli 2009 11:03

De ChristenUnie wil dat minister Eurlings snel een besluit neemt over nieuwe regels voor landbouwtrekkers. Deze week schreef de minister dat hij eerst wil onderzoeken hoe het landbouwverkeer in andere Europese landen is geregeld en dat hij pas in 2010 een besluit wil nemen over onder andere het trekkerrijbewijs. Ernst Cramer: “Er is een breed gedragen advies uit december 2008. Ruim een half jaar later concludeert de minister alleen maar dat hij verder onderzoek wil doen. Wat is er dan de afgelopen maanden gedaan? Ondertussen gebeuren er ernstige ongelukken.”

De minister reageerde op een advies van een initiatiefgroep met daarin onder andere Veilig Verkeer Nederland, LTO Nederland, het OM en de Rijksdienst voor het wegverkeer dat heeft gekeken naar verkeersveiligheidsaspecten van land- en bosbouwtrekkers. Jaarlijks zijn er ongeveer 1.500 verkeersongevallen met tractoren waarbij gemiddeld per jaar 18 doden vallen en 240 mensen ernstig gewond raken.

De initiatiefgroep onder leiding van Karla Peijs heeft voorgesteld om voertuigeisen te moderniseren en een trekkerrijbewijs en vrijwillig kenteken in te voeren. In ruil voor het kenteken zouden deze land- en bosbouwtrekkers voortaan maximaal 40 km per uur mogen rijden (in plaats van 25 km per uur) en vaker worden toegelaten op doorgaande wegen. Cramer: “Hierdoor hoeven trekkers niet meer altijd door de bebouwde kom te rijden. Dat scheelt veel onveilige situaties.”

Om het draagvlak te behouden moet de minister wat betreft de ChristenUnie nu snel een knoop doorhakken en niet wachten tot 2010. “Hoe het landbouwverkeer in het buitenland is geregeld kan binnen een paar weken op een rij gezet worden. Na de zomer moet zijn voorstel er gewoon liggen”, aldus Cramer.

 

Labels
Ernst Cramer
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Minister, maak vaart met landbouwtrekker'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > juli

Geen berichten gevonden