Nieuwe ChristenUnie-fractie legt eed af in Tweede Kamer

20100617 Beëdiging Tweede Kamer_0044donderdag 17 juni 2010 14:54

De nieuwe ChristenUnie-fractie is donderdagmiddag in de Tweede Kamerfractie beëdigd door Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Onder leiding van André Rouvoet nam de vijfkoppige fractie weer zitting in het parlement. Het is voor Rouvoet de zesde keer dat hij de eed aflegde. Bij de plechtigheid droegen de ChristenUnie-parlementariërs zilveren kruisjes, als pleidooi voor godsdienstvrijheid.

De ChristenUnie vindt dat in Nederland iedereen zijn geloof publiek moet kunnen blijven uiten. De partij staat voor de geloofsvrijheid in Nederland en daarbuiten, juist nu deze vrijheid niet meer vanzelfsprekend is. Zie de rechterlijke uitspraak over de Amsterdamse tramconducteur Aziz die niet langer zijn ketting met kruisje zichtbaar mag dragen.

Portefeuilleverdeling
De nieuwe fractie heeft dinsdag bij de fractievergadering een voorlopige verdeling van de portefeuilles gemaakt. Daarbij is met de huidige portefeuilleverdeling rekening gehouden.  Als er een nieuw kabinet komt, moeten ze wellicht opnieuw verdeeld worden. Zolang André Rouvoet ook nog demissionair minister is, zal hij alleen de taken als fractievoorzitter op zich nemen. Zodra hij minister-af is, neemt hij Justitie en Financiën voor zijn rekening.

Arie Slob wordt in elk geval de aangewezen plaatsvervangende fractievoorzitter. Hij gaat zich verder bezighouden met de beleidsterreinen Verkeer en Waterstaat, Binnenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Esmé Wiegman blijft woordvoerder op Volksgezondheid (VWS), Landbouw (LNV) en Europese unie. Zij krijgt er in de huidige verdeling Ruimtelijke Ordening (VROM) bij.

Cyhtia Ortega is het aangewezen Kamerlid voor de woordvoering over de Antillen en Aruba (NAAZ). Verder neemt zij Sociale Zaken, Integratie (WWI) en Economische Zaken (inclusief energie) onder haar hoede. Daarmee hoeft Ortega-Martijn niet van dossiers te wisselen.

Voor Joël Voordewind verandert er ook niet veel. Hij blijft woordvoerder Jeugd en Gezin, Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Defensie.

De eed
Ieder Kamerlid legt bij de beëdiging in de Tweede Kamer de eed of de belofte af. "Ik zweer (verklaar) dat ik, om tot lid van de Staten-Generaal te worden benoemd, rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd. Ik zweer (verklaar en beloof), dat ik, om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enige belofte heb aangenomen of zal aannemen. Ik zweer (beloof) trouw aan de Koningin, aan het Statuut voor het Koninkrijk en aan de Grondwet. Ik zweer (beloof) dat ik de plichten die mijn ambt oplegt getrouw zal vervullen."

Wie de eed aflegt, moet vervolgens de twee voorste vingers van zijn rechterhand aaneengesloten opsteken en daarbij de woorden uitspreken: "Zo waarlijk helpe mij God almachtig." Wie de belofte aflegt, spreekt de woorden: "Dat beloof ik". De ChristenUnie-fractie heeft de eed afgelegd.

Labels
Godsdienstvrijheid
Partij
Tweede Kamer
Verkiezingen

« Terug

Reacties op 'Nieuwe ChristenUnie-fractie legt eed af in Tweede Kamer'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > juni

Geen berichten gevonden