'Nederland neemt bizarre houding aan ten opzichte van Israël'

israel-settlementmaandag 20 september 2010 08:59

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) weigert een bezoek van Israëlische lokale bestuurders te organiseren. Dat komt omdat er ook burgemeesters zouden komen van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De VNG nam het besluit na informatie te hebben gekregen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Joël Voordewind, buitenlandwoordvoerder ChristenUnie Tweede Kamer-fractie wil opheldering over de rol van Buitenlandse Zaken.

Beluister hier het Radio 1-fragment van maandag 20 september 2010.

(Radio 1 Journaal, 20 september 2010)

Vragen van het lid Voordewind (ChristenUnie) aan de minister van Buitenlandse Zaken:

  1. Kent u het bericht dat de VNG heeft besloten een delegatie van burgemeesters uit Israel, die volgende maand een bezoek aan Nederland zou brengen, te weigeren? (bron Trouw 20 sept)
  2. Kunt u bevestigen dat de Nederlandse ambassade een negatief advies heeft gegeven aan de VNG ten aanzien van het ontvangen van sommige leden van deze delegatie, namelijk diegene die komen uit de westelijke Jordaanoever? Zo nee, welke rol heeft de Nederlandse ambassade in Israël dan wel gespeeld hierin?
  3. Op welke volkenrechtelijke gronden heeft de Nederlandse ambassade zijn zorgen uitgesproken over de samenstelling van deze delegatie?
  4. Zou zonder het advies van de Nederlandse ambassade het bezoek aan de VNG wel zijn doorgegaan?
  5. Wat gaat u doen, nu er grote ophef in Israël is ontstaan over de weigering van een Israëlische delegatie naar Nederland, om de schade in de vriendschappelijke betrekkingen met Israël te beperken?
Labels
Buitenlands beleid
In de media
Israël
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op ''Nederland neemt bizarre houding aan ten opzichte van Israël''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > september