Kamermeerderheid achter sancties Iran voor mensenrechtenschendingen

20090402 Irandemonstratie Voordewind_610dinsdag 05 oktober 2010 09:28

De ChristenUnie heeft met steun van een Kamermeerderheid voorgesteld aanvullende sancties aan Iran op te leggen. Het gaat om specifieke maatregelen tegen acht Iraanse functionarissen die verantwoordelijk worden gehouden voor grove mensenrechtenschendingen, waaronder marteling. Zij zouden geen toegang tot Nederland en de EU meer mogen krijgen. Ook moeten de Europese tegoeden van deze mensenrechtenschenders worden bevroren. De Verenigde Staten hebben vorige week al besloten deze sancties in te voeren.

De acht functionarissen tegen wie de maatregelen gericht zijn, worden verantwoordelijk gehouden voor mensenrechtenschendingen tijdens het bloedig neerslaan van vreedzame demonstraties tijdens de presidentsverkiezingen in 2009. Onder meer de commandant van de Revolutionaire Garde en de minister van sociale veiligheid staan op deze 'zwarte lijst'. Verder gaat het veiligheidsofficials die verantwoordelijk zijn voor gevangenissen waar gemarteld wordt.

'Het zou goed zijn deze sancties ook in Nederland en de EU door te voeren zodat niet alleen de vermeende nucleaire ambities van Iran aan de kaak worden gesteld, maar ook de grove mensenrechtenschendingen in het land. Ik verbaas me er sowieso over hoe een land nog altijd het woord mag voeren in de VN, terwijl de Iraanse president dreigt een ander land (Israël) te vernietigen en de holocaust kan ontkennen', aldus ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind.


Tweede Kamervragen van het leden Voordewind (ChristenUnie) Ormel (CDA), Van der Staaij (SGP) Nicolai (VVD), De Roon (PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken:

  1. Heeft u kennis genomen van het artikel in de New York Times van 29 september "U.S. sanction 8 Iran officials for crackdown" waaruit blijkt dat de Amerikaanse regering acht Iraanse functionarissen op de zwarte lijst heeft geplaatst wegens hun rol bij het bloedig onderdrukken van de activisten die protesteerden tegen de 'gestolen' verkiezingen van 12 juni 2009.
  2. Bent u bereid dezelfde acht personen de toegang tot Nederland te ontzeggen en de tegoeden die zij mogelijkerwijs hier aanhouden te bevriezen? Zo nee, waarom niet?
  3. Bent u bereid deze sancties ook toe te passen op andere Iraniërs die betrokken zijn bij grove schendingen van de mensenrechten, zoals degenen die doodstraffen uitspreken tegen Bahais, christenen, geweldloze politieke activisten, homoseksuelen en vrouwen die van overspel beschuldigd worden? Zo nee, waarom niet?
  4. Bent u van mening dat het nieuwe sanctiebeleid van de EU, waartoe in juli werd besloten, de mogelijk biedt om ook in Europees verband de tegoeden te bevriezen en een inreisverbod af te kondigen tegen de acht en overige Iraniers die de mensenrechten op grove wijze schenden? Zo nee, waarom niet?
  5. Bent u bereid de Europese partners aan te spreken op het afkondigen van gezamenlijke Europese sancties tegen de acht door de VS op de zwarte lijst geplaatste personen?
Labels
Godsdienst en mensenrechten
Internationaal
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Kamermeerderheid achter sancties Iran voor mensenrechtenschendingen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > oktober

Geen berichten gevonden