Meer nodig om Koerden, Yezidi's en christenen Irak te helpen

Joel Voordewind Erbildonderdag 21 augustus 2014 18:17

Het is goed dat Nederland militair wil bijdragen aan de strijd van de Koerden in Irak, maar het is te weinig. Voordewind reageert vanuit Erbil: ,,Ik ben blij met eerste militaire bijdrage waar ook ik om heb gevraagd deze dagen als reactie op de hartenkreet hier. Maar er is meer nodig. Mensen willen zich kunnen verdedigen als ze weer worden aangevallen. En jezelf verdedigen doe je niet alleen met helmen."

Volgens Voordewind leveren de Fransen wapens, overweegt Italië het en doen de Britten het. ,,Als Europa wil voorkomen dat honderdduizenden willen vluchten naar Europa moet Europa nu handelen. Deze oproep deden de 6 patriarchen gisteren ook. Zij willen wapens van Europa om zich te beschermen. Zo niet zullen de christenen niet teruggaan naar hun dorpen en willen emigreren."

Voordewind is naar het noorden Irak afgereisd om met eigen ogen te bekijken of de overwegend christelijke vluchtelingen, voldoende hulp krijgen en of de toegezegde hulp hen ook bereikt. Zijn bevindingen zal hij bij terugkomst delen met minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA). De komende dagen spreekt Voordewind nog met verschillende hulporganisaties, ook spreekt hij met vertegenwoordigers uit het Koerdische parlement.

Labels
Godsdienstvrijheid
Joël Voordewind
Tweede Kamer
Vluchtelingen

« Terug

Reacties op 'Meer nodig om Koerden, Yezidi's en christenen Irak te helpen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.