Een opsteker van het CPB

donderdag 26 oktober 2006 22:13

De ochtendkranten melden dat het CDA zich niets aantrekt van de CPB-doorrekening van hun plannen. Het CDA komt daar namelijk niet goed uit. Maar het is een zwaktebod, zeker voor een premier die andere partijen er wel mee om de oren slaat als hun voorstellen door het CPB negatief beoordeeld worden.

Op weg naar Den Haag spreek ik op station Woerden af met Ingrid Koning van NCRV Radio 1. Zij loopt de komende week een paar dagen me mee. Daarna een interview met Piet de Jong van het Nederlands Dagblad in hun serie lijsttrekkersinterviews.

Ik overleg met fractiemedewerkers over de CPB-uitkomsten en bereid me voor op de persconferentie in Nieuwspoort, waar de betrokken partijen de uitkomsten van de CPB-berekeningen zullen toelichten.

De ChristenUnie komt er goed uit. Een goed gezinsbeleid, meer werk voor ouderen en kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, aandacht voor duurzaamheid en een reeks van ambitieuze investeringen blijken dus goed verenigbaar met de economische ontwikkeling, die nodig is om onze christelijk-sociale doestellingen te verwezenlijken. Christelijk-sociaal beleid is dus ook economisch verantwoord beleid. Dat is een geweldige opsteker voor ons.

Het CPB constateert dat er drie partijen (VVD, SP, D66) zijn die de lasten voor gezinnen flink verlagen. De programma’s van de PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie brengen een kleinere lastenverlichting voor gezinnen. Het CDA en de SGP kiezen voor een beperkte toename van de lasten voor gezinnen. De SGP kan dat moeilijk weerspreken, omdat zij het koopkrachtplaatje niet heeft laten doorrekenen. Voor het CDA wordt het zo wel heel moeilijk om vol te houden dat zij een gezinspartij zijn.

Het CDA kiest ervoor zich de doorrekeningen niet aan te trekken, tenminste niet voor zover die negatief voor de partij uitvallen. Want op het moment dat het CDA de meest solide partij wordt genoemd voor wat betreft de vooruitzichten tot 2011, dan is dat iets waar minister Joop Wijn wel graag mee schermt.

Na de persconferentie komt een enthousiaste fotograaf foto’s maken voor het interview in NRC-Handelsblad. Daarna twee telefonische interviews over zorg en verzekeringen.

Ik eet een bord lasagne en haast me dan met medewerkster Rita Klapwijk naar de opnames van het programma ‘Ik stem niet’ van de seniorenomroep. Het wordt gepresenteerd door moeder en dochter Marja en Liny, bekend van het programma ‘Hoe schoon is jouw huis?’

In het programma zijn 40 niet-stemmers aanwezig, en het is aan medegast Rita Verdonk en mij om deze mensen ertoe te bewegen wel te gaan stemmen op 22 november. Er komen verschillende stellingen aan de orde. Daar discussiëren we over met het publiek, en soms ook met elkaar, want Rita Verdonk en ik verschillen nogal eens van mening. Maar het heeft succes, want aan het eind blijkt meer dan tweederde van de mensen wel van plan te gaan stemmen. Als beloning beloven Marja en Liny een dag voor ChristenUnie en VVD campagne te zullen voeren.
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Een opsteker van het CPB'

Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 13:38
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 13:39
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 13:40
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 13:41

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > oktober