Week 04 - 2004

zaterdag 24 januari 2004 21:50

Vandaag is het partijcongres in Ede waar o.a. de lijst voor de Euroverkiezingen wordt vastgesteld. Voor het eerst kan het congres kiezen uit twee kandidaat lijsttrekkers: Hans Blokland en Peter van Dalen. Later voegt het congres Rijk van Dam er nog aan toe. Ik vind de gekozen constructie een beetje een verlegenheidskeus van het bestuur. Ze kwamen er niet uit en nu mag het congres het zeggen. Volgens mij kan een partij als de ChristenUnie het zich niet permitteren om zo met haar kandidaten om te gaan. Laat een bestuur een keuze maken en daarna het congres om een uitspraak vragen. Waarop moeten de kiesvereniging nu hun keuze baseren? Hier moeten we in rustige tijden nog maar eens verder doorspreken. Ik vind overigens beide kandidaten goed en kan voor elk van hen wel argumenten vinden. Het wordt spannend. In de eerste ronde valt Rijk van Dam af. Vervelend voor hem, maar hij mocht gelukkig nog meedoen van het congres. De tweede ronde is uiteindelijk een close finish, die in het voordeel van Hans Blokland uitvalt (net iets meer dan 51%). Peter van Dalen neemt zijn verlies op een prijzenswaardige wijze. Rijk van Dam heeft meer moeite om zijn emoties in goede banen te leiden en de juiste woorden te kiezen.

Zondag 18 januari

Een fijne maar wel regenachtige zondag met vertrouwde ingrediënten. In de kerk wordt gebeden voor het gezin van de vermoorde docent uit Zoetermeer 's-Avonds met Lotte naar Godfashion (zie www.godfashion.nl voor nadere informatie). Voor Lotte (11) is het de eerste keer. Ik ben weer onder de indruk van de tot in alle hoeken en gaten gevulde WRZV-hallen en de enthousiaste wijze waarop deze jongeren op een eigentijdse manier uiting geven aan hun geloof. ds Gert Hutten geeft ze ook nog de nodige stof tot nadenken mee naar huis. Tussen al die jongeren staat ook mijn dochter Esther (16), die altijd met volle teugen geniet van dit soort bijeenkomsten.

Maandag 19 januari

Weer aan het werk. 's-Morgens thuis met o.a. de mediawet. Ik eet nog met Lotte en Karen. 's-Middags even wat hardgelopen. Ik ondervind nog enige reacties van de wedstrijd van zaterdag. Om 15.00 uur ben ik in het stadhuis. Ik ben sinds kort lid van het Sociaal Economisch Forum (SEF), een adviesorgaan van de gemeente Zwolle. Een mooie manier om mijn Haagse kennis dienstbaar te maken aan mijn woonplaats en gevoed te worden vanuit de gemeentelijke basis. Na afloop een egzellig etentje met afscheidnemende leden. waaronder Theo Rietkerk (oud CDA-Kamerlid en nu gedeputeerde in Overijssel) en Margriet Meindertsma (oud PvdA-wethouder in Zwolle en nu al geruimte tijd Eerste Kamerlid).

Dinsdag 20 januari

Weer naar den Haag. De eerste fractievergadering van het nieuwe kalenderjaar. 's-Middags alleen het vragenuurtje. Tineke doet mee met een vraag over het uit elkaar halen van asielechtparen met verschillende nationaliteiten die moeten vertrekken. Minister Verdonk geeft geen krimp. Aan het eind van de middag met de commissie OCenW naar de herdenkingsdbijeenkomst in het Nationaal Congres Centrum van de vermoorde docent uit Zoetermeer. Het is een bijeenkomst voor het Haagse onderwijsveld. Muziek, toespraken en gedichten wisselen elkaar af. Het is een indrukwekkende bijeenkomst. Mijn sympathieke collega Margot Kraneveld (LPF)zet me na afloop bij het kamergebouw af. Even min spullen bij elkaar pakken en dan naar huis. Lekker thuisslapen.

Woensdag 21 januari

Om 06.15 uur gaat de wekker al. Dat moet je er voor over hebben als je thuis gaat slapen. marjette draait zich nog een keer om. En gelijk heeft ze. Ik ben om 09.00 uur in den Haag (Marjette: dan ben ik al lang aan het werk!) en ben 's-ochtends bij de vergadering van het presidium. Ik lunch daarna met André, Tineke, Jacob en Nico over de koers van de fractie. Zo blijven wij op koers. Daarna een kort plenair debat met staatssecretaris Nijs over de wijziging van de Wet educatie en beroepsonderwijs. Alleen bedoeld om duidelijkheid te creeeren voor richtingsunieke instelling (zoals Menso Alting College in Groningen)dat ze ook na wijziging van de wet hun eigen toelatingsbeleid kunnen blijven topepassen. De staatsecretaris doet een duidelijke uitspraak. Dat staat. Ik spreek vanmiddag nog met dhr Fernhout, de Nationale Ombudsman. Een plezierig gesprek. Vandaag redelijk op tijd thuis. Zo kan het ook.

Donderdag 22 januari

Vandaag is het precies een jaar geleden dat de Tweede Kamerverkiezingen waren. Waar blijft de tijd. 's-Morgens een gesprek met de burgemeester van Warnsveld. Volgende week bespreken we de voorstellen van minister Remkes en Warnsveld moet volgens hem bij Zutphen gevoegd worden. Ik heb daarbij mijn aarzelingen en de burgemeester geeft al zijn (zeer overtuigende) argumenten om die aarzelingen verder te voeden. Bij zijn eigen partij (de VVD) vindt hij een minder gewillig oor. Er zijn zelfs partijen die hem niet eens willen ontvangen. Onbegrijpelijk. Waar een kleine partij dan groot in kan zijn. 's-Middags een debat over de wijziging van de mediawet met staatssecretaris van der Laan. Een gelegenheidswet bedoeld om BNN in het bestel te houden, is mijn harde conclusie. In plaats van 300.000 leden mag een aspirant-omroep nu bij een ledenaantal van 150.000 leden in het bestel blijven. CDA, VVD en D66 ontkennen dat het om gelegenheidswetgeving gaat (wat is het dan wel?) en de PvdA geeft toe dat het wel gelegenheidswetgeving is maar vindt dat geen probleem. Jelte van Nieuwenhoven is overigens geen woordvoerder vandaag. Zij heeft de afgelopen week een autoongeluk gehad. Haar vervanger, het jonge kamerlid Martijn van Dam, doet het overigens goed. Een jongen om in de gaten te houden. Het debat loopt behoorlijk uit. Later dan gepland spreek ik nog met de directeur van VLB (groot accountantsbedrijf voor met name agrarische sector). Ik heb veel mail en telefonisch contact met hen gehad in de afgelopen weken. Goed om elkaar eens in de ogen te kijken. Een gesprek met de voorzitter van de NOS, dhr Bruins Slot, wordt voor de tweede keer doorgeschoven. De kameragenda is redelijk dwingend. Met een stel kamerleden uit het Oosten van het land reis ik later op de avond naar huis. In Zwolle word ik opgehaald door mijn zoon Aron (15) en echtgenoot Marjette. We kunnen nog net het staartje van de Open dag bij ROC Deltion meemaken. Aron is zich aan het oriënteren en daar denken en kijken we graag bij mij. Dat vind hij ook plezierig. leuk om te zien hoe enthousiaste studenten een deel van de voorlichting voor hun rekening nemen.

Vrijdag 23 januari

Vandaag weer eens op pad met de Zwolse collega's Co Verdaas (PvdA) en Eddy van Hijum (CDA). We bezoeken ROC De Landstede. Binnen 24 uur heb ik ze zo allebei gehad. Het is een prima bezoek. We praten o.a. over veiligheid (hoe kan het anders) en Haagse regelgeving. Ook bekijken we een aantal praktijklocaties. Waaronder een winkel in mode en lichaamsverzorging die door leerlingen (onder begeleiding van docenten) gerund wordt. Ik heb veel aan dergelijke werkbezoeken. Omdat ik zoveel portefeuilles beheer valt het heel vaak binnen mijn aandachtsgebieden. Later thuis dan gepland. Snel aan het werk. Contact met mijn medewerkers Nadine en Heleen en ook met André. Met Heleen dien ik twee amendementen in: 1 om Warnsveld zelfstandig te houden en 1 om Bathmen bij Deventer te voegen. Mijn ei is gelegd. Het debat kan beginnen, maar dat duurt nog tot volgende week donderdag, 10.15 uur om precies te zijn. Aan het eind van de middag ga ik nog een half uurtje hardlopen. Mijn enkels protesteren nog, maar het gaat wel goed. 's-Avonds haal ik ds. Arie van der Veer thuis op en gaan we naar het Zonnehuis in Zwolle. We zitten beiden in de Raad van Toezicht en hebben een gesprek. Aron is vanmiddag naar het Wervelweekend in Dalfsen gegaan. Ik ben benieuwd hoe hij het daar heeft.

Zaterdag 24 januari

Voor de zaterdag vroeg uit bed. Vandaag is het partijcongres in Ede waar o.a. de lijst voor de Euroverkiezingen wordt vastgesteld. Voor het eerst kan het congres kiezen uit twee kandidaat lijsttrekkers: Hans Blokland en Peter van Dalen. Later voegt het congres Rijk van Dam er nog aan toe. Ik vind de gekozen constructie een beetje een verlegenheidskeus van het bestuur. Ze kwamen er niet uit en nu mag het congres het zeggen. Volgens mij kan een partij als de ChristenUnie het zich niet permitteren om zo met haar kandidaten om te gaan. Laat een bestuur een keuze maken en daarna het congres om een uitspraak vragen. Waarop moeten de kiesvereniging nu hun keuze baseren? Hier moeten we in rustige tijden nog maar eens verder doorspreken. Ik vind overigens beide kandidaten goed en kan voor elk van hen wel argumenten vinden. Het wordt spannend. In de eerste ronde valt Rijk van Dam af. Vervelend voor hem, maar hij mocht gelukkig nog meedoen van het congres. De tweede ronde is uiteindelijk een close finish, die in het voordeel van Hans Blokland uitvalt (net iets meer dan 51%). Peter van Dalen neemt zijn verlies op een prijzenswaardige wijze. Rijk van Dam heeft meer moeite om zijn emoties in goede banen te leiden en de juiste woorden te kiezen. Ook dat is een kwaliteit. Na afloop ga ik niet direct naar Zwolle toe, maar rij naar de omgeving van Zutphen en Gorssel, Lochem en Bathmen om het gebied nog eens nauwkeurig te bekijken. Het debat van volgende week kan wel enige verversing van mijn beelden van deze omgeving gebruiken. Ik wordt overigens bevestigd in mijn ingediende amendementen van gisteren. Te laat thuis om Esther haar voleybalwedstrijd nog bij te wonen. Later blijkt ze met haar team met 2-1 gewonnen te hebben van een naaste concurrent op de ranglijst. Klasse! Lotte heeft daarentegen al haar damwedstrijden (4 stuks) verloren. Zonder enige voorbereiding deed ze mee aan een scholenwedstrijd. Dat is vragen om moeilijkheden. Het doet overigens geen enkele afbreuk aan haar positieve levensinstelling. Ik loop nog een half uurtje hard (ik ben op dit moment een enorme uitslover op dit gebied). 's-Avonds schrijf ik mijn dagboek. Ik moet het twee keer doen omdat bij het invoeren de 1e versie volledig verdwenen is. Rustig blijven, Arie. Dat doe ik. Direct opnieuw beginnen. Nu vertik ik het om nog iets te doen aan de gekozen burgemeester. Het is wel eens goed. Volgende week het vervolg van het debat daarover. Maandag weer verder.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Week 04 - 2004'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.