Week 07 -2004

zaterdag 14 februari 2004 19:14

Minister van der Hoeven reageert wat aangebrand op de motie. Dat geldt ook voor de inhoud van de vele mails die we in de afgelopen twee dagen hebben gekregen. Er wordt net gedaan of de Kamer alles weer aan het dichttimmeren is. Niets is minder waar, maar we willen wel een aantal zaken nog verder uitzoeken voordat we straks definitief beslissen. Over de mails heb ik nog overleg gehad met de Besturenraad, die middels een zwaar aangezet persbericht aanstichter is geweest van de onrust. Om 13.00 uur begint het overleg met minister Remkes over C2000. Als het 13.00 uur is zit ik er nog maar alleen. later komen CDA, VVD en PvdA er nog bij. Ik verbaas me over de geringe aandacht vanuit de Kamer voor dit onderwerp. Ik maak me grote zorgen over de verdere implementatie van C2000. Dit jaar moet het meeste werk gereed komen. De ervaringen uit de proefgebieden (Amsterdam, Zuid-Limburg) geven reden tot grote zorg. Minister Remkes bagatelliseert de problemen naar mijn mening. Nu komt hij daar nog redelijk mee weg, maar als de problemen blijven heeft hij straks heel wat uit te leggen. Ik geef aan dat mijn kritische houding te maken heeft met het feit dat we het over veiligheid hebben. Daarin kunnen we ons geen missers veroorloven.

Zondag 8 februari

Vandaag op nieuw op bezoek. Nu bij onze vrienden Hans en Frederique uit Elburg. Hans is een oude-studievriend waar ik altijd contact mee heb gehouden. We gaan 's-morgens mee naar hun kerk (vrije evangelie gemeente in Elburg) en daarna naar hun hans. Hans en Frederique hebben met hun 2 dochters een aantal jaren in Tjaad gewoond en gewerkt. Gezellig om weer wat bij te praten. In de loop van de middag weer in Zwolle. We gaan ook nog naar onze eigen kerkelijke gemeente. 's-Avonds bijbelclub. We bespreken twee hoofdstukken uit het laatste bijbelboek (Openbaring). Pittige stof.

Maandag 9 februari

Ik kan de hele dag thuiswerken. Dat komt goed uit. Ik verdiep me opnieuw in het grote communicatieproject C2000. Hoe meer ik er mee bezig ben, hoe sceptischer ik begin te worden. Waar gaat dit op uit lopen? Ik mail met een aantal mensen die zich met dit onderwerp bezighouden. Deze week heb ik ook nog gesprekken hierover. Ik volg vandaag ook het debat in de Tweede Kamer over het uitzetbeleid. Tineke doet het goed. De woordvoerders van CDA, VVD en D66 sluiten zich echter aan bij de minister. Het zal moeilijk worden om daar nog een gaatje in te vinden. Heel triest voor duizenden mensen die weg moeten maar dat eigenlijk niet meer kunnen. Er moeten grenzen getrokken worden, dat begrijp ik ook. Maar waarom heeft men de 5-jaarscriterium niet genomen? 's-Aonds nog hardgelopen.

Dinsdag 10 februari

Naar den Haag. 's-Morgens eerst fractievergadering. Uiteraard bespreken we het debat van gisteren. Na afloop van de fractievergadering heb ik direct een gesprek met drie mensen die zeer betrokken zijn bij C2000. In een uur tijd ligt er veel op tafel. Dergelijke gesprekken hebben veel rendement. Even een hapje eten en dan direct door naar de Kamer. Vragenuurtje en stemmingen. Helaas (maar niet onverwacht) worden mijn moties over de direct gekozen burgemeester verworpen. Het ging om een motie die uitsprak dat eerst de grondwet veranderd moet worden (SGP, PvdA, GL en SP stemmen wel voor) en dat we eerst de evaluatie van de dualisering moeten afwachten (alleen SGP, GL en SP zijn daarvoor). Ik ben blij met de steun van de PvdA bij de grondwetmotie. Dat is een belangrijk signaal naar minister de Graaf toe. Een deel van de stemmingen wordt weer doorgeschoven. Dat schiet lekker op. Ik heb nu even tijd om een overleg over de onderwijshuisvesting nog wat voor te bereiden. Nadine heeft al het een en ander voorbereid. Het overleg begint om 17.00 uur met minister van der Hoeven maar zonder minister Remkes. Laatstgenoemde meende wel weg te kunnen  blijven. Nadat de eerste spreker haar bijdrage had uitgesproken (alle vragen voor Remkes) en de tweede spreker ook al begint, stel ik een punt van orde. De lichaamstaal van minister van der Hoeven is namelijk duidelijk: ze zal de vragen voor Remkes niet beantwoorden. Zo kunnen we niet werken. Na enig overleg wordt de vergadering afgebroken. We gaan een volgende keer met Remkes verder. Om 19.15 uur ontmoet ik mijn 'huisbaas' in Den haag, Cor van Rij. Ik ga met hem uit eten. Om 22.00 uur nog even een uurtje post wegwerken en dan naar mijn logeeradres. Welterusten.

Woensdag 11 februari

Ik ben al weer vroeg op mijn werkplek. Om 08.30 uur heb ik met medewerker Reinier een gesprek met Arie Kraaijeveld, voorzitter/algemeen directeur van de vereniging FME-CWM. We hebben een geanimeerd gesprek over o.a. de uitwerking van mijn motie (ingediend bij de behandeling van de EZ-begroting) over de industrie. Ik ben van mening dat er in Nederland een gericht industriebeleid gevoerd moet worden. De aanname van mijn motie werd destijds door Kraaijeveld als een cultuuromslag bij EZ gekarakteriseerd. Om 11.00 uur ben ik aanwezig bij een ontmoeting tussen het Presidium en de voorzitter van de WRR, prof. dr. Scheltema. We spreken over de wijze waarop WRR-adviezen het beste in de kamer tot hun recht kunnen komen. 's-Middags werk ik in de Kamer aan een aantal onderwerpen. Ook nog een gesprek met de directeur van het NICAM over de Kijkwijzer. Daar hebben we volgende week een overleg over. Vanavond wel naar huis.

Donderdag 12 februari

Vandaag een beetje een rommeldaagje met allerlei overleggen. Eerst ben ik bij de procedurevergadering OCenW. Daarna bereid ik met Nadine een motie voor het overleg over de pacht voor. Ik probeer bij andere partijen steun te krijgen. Na de lunch ben ik bij het VAO over de Tweede Fase. We leggen in een motie (die door alle partijen gesteund wordt) een aantal zaken vast die we verder uitgezocht willen hebben. Mijn eigen punten zitten daar goed tussen. Minister van der Hoeven reageert wat aangebrand op de motie. Dat geldt ook voor de inhoud van de vele mails die we in de afgelopen twee dagen hebben gekregen. Er wordt net gedaan of de Kamer alles weer aan het dichttimmeren is. Niets is minder waar, maar we willen wel een aantal zaken nog verder uitzoeken voordat we straks definitief beslissen. Over de mails heb ik nog overleg gehad met de Besturenraad, die middels een zwaar aangezet persbericht aanstichter is geweest van de onrust. Om 13.00 uur begint het overleg met minister Remkes over C2000. Als het 13.00 uur is zit ik er nog maar alleen. later komen CDA, VVD en PvdA er nog bij. Ik verbaas me over de geringe aandacht vanuit de Kamer voor dit onderwerp. Ik maak me grote zorgen over de verdere implementatie van C2000. Dit jaar moet het meeste werk gereed komen. De ervaringen uit de proefgebieden (Amsterdam, Zuid-Limburg) geven reden tot grote zorg. Minister Remkes bagatelliseert de problemen naar mijn mening. Nu komt hij daar nog redelijk mee weg, maar als de problemen blijven heeft hij straks heel wat uit te leggen. Ik geef aan dat mijn kritische houding te maken heeft met het feit dat we het over veiligheid hebben. Daarin kunnen we ons geen missers veroorloven. Direct na het overleg naar de pelnaire zaal voor het VAO over de pacht. Het debat over de mestwet is nog bezig.Dat heb ik moeten laten lopen. We kunnen niet op alle plaatsen tegelijk zijn. Ik weet ruime steun voor mijn motie over de pacht te verwerven (CDA, VVD, SGP, SP en LPF). Niet slecht. Veerman is er niet blij mee. Hij toont zich een slecht verliezer als hij aangeeft dat de macht van de Kamer groot is, maar dat dat nog niet haar gelijk impliceert. Alsof hij patent heeft op wat hier de juiste richting zou zijn. In de gang bij onze werkkamer staan ca. 50 GMV-ers die bij de fractie op bezoek zijn. Onder hen een aantal bekenden. Leuk. Om 18.08 uur zit ik in de trein die me naar Zwolle zal brengen. Dat komt ook deze keer weer goed.

Vrijdag 13 februari

Vandaag kan ik ook thuiswerken. Dat valt niet tegen deze week. Ik werk de hele dag aan een overleg van komende maandag over de Veenkoloniën. Voor het eerst gaat de Kamer op locatie vergaderen (Veendam). Al lezend vorm ik me een beeld van het gebied, ook heb ik contact met mensen die bestuurlijk of anderszins met dit gebied bezig zijn. Vorig jaar heb ik er ook nog een werkbezoek afgelegd. Vandaag ook nog bezig met burgemeestersvacatures. Ook dat valt onder mijn portefeuille. Het wordt weer tijd voor een nieuwe ChristenUnie-burgemeester. 's-Avonds nog naar de verjaardagsparty van onze vrienden Peter en Erna. Tijd voor wat social talk.

Zaterdag 14 februari

Eerst wat uitgeslapen. We lagen er vannacht laat in. Ik werk vandaag aan het overleg van volgende week over de leerling gebonden financiering (lgf). Een uiterst belangrijk onderwerp waar voor veel kwetsbare kinderen veel van afhangt. Ik ben er de afgelopen maanden veelvuldig mee beziggeweest, maar moet het nu wel op een rijtje zetten. En dit zijn onderwerpen die nooit af zijn. Tussendoor nog een half uur hardgelopen. Mijn gevoelige linkervoet houdt zich gelukkig goed. Het CDA-congres kent een in mijn ogen teleurstellende afloop. Het merendeel van de leden volgt de fractie in haar steun voor het beleid van minister Verdonk. Dat had ik graag anders gezien. De uitslag van de stemmingen van volgende week staat nu wel vast. Vandaag is het precies drie jaar geleden dat ik Kamerlid werd. Ik ben er een half jaartje uitgeweest. Het is dus geen aaneengesloten periode.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Week 07 -2004'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.