Week 08 - 2004

zaterdag 21 februari 2004 21:04

We hebben eerst nog een VAO over lumpsum voordat het overleg over de leerlinggebonden financiering begint. Mijn bijdrage in 1e termijn zal ik op de site zetten. De vergadering duurt 3 uur. we praten vandaag over het onderwijs aan kinderen met een handicap. Sinds 2 jaar kunnen ouders voor hun kind een rugzakje aanvragen en bv hun kind aanmelden op een reguliere basisschool en dmv het rugzakje begeleiding inkopen. Het hele systeem van het rugzakje loopt nog niet zoals het zou moeten. Ik heb veel vragen en opmerkingen. Voor een deel wordt dit door minister van der Hoeven en staatssecretaris Ross-van Dorp wel opgepakt. Later op de dag/avond geven we in de plenaire zaal nog een vervolg aan het overleg. ik dien een motie in over de herindicatie. Later blijkt dat CDA, VVD en D66 om formele reden de motie niet zullen steunen. Ik besluit de motie dan maar aan te houden en nog eens met hen te praten.

Zondag 15 februari

Vandaag zijn we gewoon weer eens een hele zondag thuis. We gaan naar de kerk, wandelen wat, luieren wat thuis en 's-avonds wordt er weer eens ouderwets gescrabbelt. Ik weet zowaar te winnen. Heerlijk zo'n zondag.

Maandag 16 februari

Weer aan het werk. Ik vertrek al vroeg naar Veendam. Daar zal vandaag de Vaste Kamercommissie LNV voor het eerst in de parlementaire geschiedenis op locatie vergaderen. We vergaderen in Veendam over de situatie in de Veenkoloniën. 's-Morgens eerst een hoorzitting en 's-middags een algemeen overleg met minister Veerman. Dit gebied bestrijkt drie provincies en steunt vooral op de akkerbouw. Dat is kwetsbaar. Het is een bijzondere dag. Er zijn zo'n 200 bezoekers (veel bestuurders maar ook akkerbouwers). Onder hen een aantal ChristenUnie-mensen die blij zijn met mijn aanwezigheid. Ik heb zaterdag hard gewerkt aan mijn bijdrage. Daarbij steun gehad van een aantal mensen in het gebied. Ik krijg een aantal leuke reacties op mijn bijdrage vanuit de zaal. Dat is leuk. Het is behoorlijk intensief zo'n dag. Ik ben aan het begin van de avond weer terug in Zwolle. Daar haal ik Marjette nog van haar werk. Als fysiotherapeute werkt ze op een school voor speciaal basisonderwijs. Ze heeft vanavond oudergesprekken gevoerd. Leuk om even binnen haar school te kijken.

Dinsdag 17 februari

Naar den Haag. 's-Morgens eerst fractievergadering. Ik wordt net voor de vergadering nog gebeld door het programma B&W. Ze willen mij 's-avonds in de uitzending hebben over de Kijkwijzer. In de loop van de dag valt dat toch nog weg. Zo gaat dat soms. Ik kan nu in de Kamer toch nog het spoeddebat over Bouwfraude doen. Anders had Tineke dat gedaan. Na het vragenuurtje en de stemmingen ben ik bij een overleg met Werner van Katwijk, directeur van de oudervereniging Ouders & Co. Hij heeft de afgelopen maanden veel energie gestoken in het controleren van de Kijkwijzer en heeft veel kritiek op het functioneren daarvan. Goed om hen nog even te kunnen spreken. Marjette belt me en verteld dat haar grootmoeder is overleden. Het bericht komt niet onverwacht. Haar grootmoeder is 96 jaar geworden. Haar sterven is voor haar een verlossing. Ik eet met André in het kamerrestaurant en om 20.45 uur begint het spoeddebat over de Bouwfraude. Het debat is aangevraagd naar aanleiding van nieuwe berichtgeving over een schaduwboekhouding. Ik geef aan dit ernstig te vinden, maar het verbaasd me niet. We wisten dat dit soort zaken plaats hebben gevonden. Het is eigenlijk verbazingwekkend dat na de zgn Bosboekhouding (die uiteindelijk tot de enquête heeft geleid) nu pas weer iets boven tafel komt. Zoals het er nu naar uitziet wel een boekhouding van voor 2001. Als het van latere datum was geweest, dan was er een groter probleem geweest. Collega Hofstra komt in de problemen als hij aangeeft zich niet te verbazen over het feit dat er prijsafspraken zijn gemaakt (dat is niet zo vreemd omdat de enquetecommissie dat ook aangetoond heeft). Zijn motivering voor deze kennis (broer heeft bouwbedrijf en hij was ooit commissaris van een bouwbedrijf) zorgt voor ophef. Niet zo handig allemaal. Ik denk dat hij te zwaar getafeld heeft en daarom niet zo scherp meer was. Collega Duijvendak is dat wel en zit er  bovenop. Hij zet Hofstra akelig klem. De andere dag zullen deze beelden in bijna alle journaals zitten. Tegen 00.00 uur is het debat nog niet afgelopen. Weisglas maakt er toch een eind aan. Morgen verder. Ik vertrek naar mijn logeeradres. Nog maar twee dagen gewerkt in de nieuwe werkweek, maar ik voel mijn benen al. Het was vandaag dan ook een lange dag.

Woensdag 18 februari (verjaardag van mijn zus Martine)

Ik zit al weer vroeg achter mijn bureau (07.45 uur). Het debat over het NICAM en de Kijkwijzer wil ik nog even verder voorbereiden. We beginnen om 10.00 uur en vergaderen tot 12.00 uur. Mijn bijdrage heb ik op de site geplaatst. Ik ben wat dubbel in mijn commentaar op de Kijkwijzer. Het is zeker een vooruitgang te noemen mbt de oude filmkeuring, maar in de praktijk gaat er met de classificering nog veel fout. dat moet anders en beter. En ook graag een stuk onafhankelijker. Na afloop spreek ik mevrouw Hedy d'Ancona nog even. Zij is voorzitter van de NICAM. In maart zal staatssecretaris van der Laan in een brief aangeven hoe ze verder wil gaan met de uitkomsten van het debat. Dan zullen we mogelijk nog een vervolg geven aan de discussie. Direct na het overleg nog een gesprek met een echte rentmeester. Een oud-contact van Dick Stellingwerf. Graag trek ik dit soort contacten weer aan. Het overleg levert een aantal punten op waar we onze winst mee (zouden) kunnen doen. Ik wordt vanmiddag nog door Twee Vandaag geinterviewd over de kwestie Hofstra. Ik geef o.a. aan dat de kamer zelf ook uitgesproken heeft dat er al langer kennis was van prijsafspraken in de bouw. In een reactie op het enquêterapport had de regering uitgesproken dat ze 'onwetend' waren. Door een motie van mijn hand heeft de kamer destijds daar een snoeihard politiek oordeel overgegeven (op verschillende niveaus wist men er wel van).  In de loop van de middag vertrek ik naar huis. Marjette gaat vanavond weg en zal ook morgen de hele dag weg zijn. Ik zal de kinderen wat opvangen. Ik werk 's-avonds nog wel enkele uren aan mijn bijdrage van morgen over de leerlinggebonden financiering. Dat wordt een uiterst belangrijk overleg.

Donderdag 19 februari

Om 06.15 uur gaat de wekker al. Ik hoef niet rustig aan te doen, want Marjette is vannacht niet thuis. Esther komt wel al uit bed (een uur te vroeg). Zij zou zorgen dat Karen en Lotte naar school gaan. Fijn dat ze zo meewerkt. Ik zit op tijd in de bus en trein en ben om 09.00 uur in de Kamer. We hebben eerst nog een VAO over lumpsum voordat het overleg over de leerlinggebonden financiering begint. Mijn bijdrage in 1e termijn zal ik op de site zetten. De vergadering duurt 3 uur. we praten vandaag over het onderwijs aan kinderen met een handicap. Sinds 2 jaar kunnen ouders voor hun kind een rugzakje aanvragen en bv hun kind aanmelden op een reguliere basisschool en dmv het rugzakje begeleiding inkopen. Het hele systeem van het rugzakje loopt nog niet zoals het zou moeten. Ik heb veel vragen en opmerkingen. Voor een deel wordt dit door minister van der Hoeven en staatssecretaris Ross-van Dorp wel opgepakt. Later op de dag/avond geven we in de plenaire zaal nog een vervolg aan het overleg. ik dien een motie in over de herindicatie. Later blijkt dat CDA, VVD en D66 om formele reden de motie niet zullen steunen. Ik besluit de motie dan maar aan te houden en nog eens met hen te praten. Het is vandaag de laatste vergaderdag voor het crocusreces. We vergaderen de hele dag door met van alles en en nog wat. Ik maak nog een deel van het debat met minister de Geus mee over de perikelen bij de UWV. De VVD laat hem tijdens het debat behoorlijk spartelen, maar vinden dat hij met een butsje wel verder kan. Ook dat is politiek. Dat blijkt in ieder geval. We vergaderen uiteindelijk tot 01.00 uur door (gaap). Ik kan met Co meerijden en lig uiteindelijk om 03.00 uur in mijn bed. Afgedraaid en met de wetenschap dat om 06.45 uur de wekker weer zal gaan.

Vrijdag 20 februari

En de wekker gaat ook echt zo vroeg af. We moeten naar Capelle aan den IJssel i.v.m. de begrafenis van Marjette haar grootmoeder.  Daar zijn we op tijd. Het viel gelukkig mee in de spits. Het is voor onze kinderen de eerste keer dat ze een begrafenis van een familielid meemaken. Ze kennen de 'oude oma' wel, maar niet zo goed. De afgelopen jaren was ze al dement en werd ze in een verzorgingstehuis verpleegd. We zien vandaag veel familie van Marjette haar kant. Sommige van hen hebben we jaren niet gezien. Zo gaat dat bij begrafenissen. Marjette haar oma wordt gegraven op de begraafplaats waar zowel mijn vader als Marjette haar vader begraven ligt. Het raakt mij weer als ik daar rondloopt. Ik ervaar de dood altijd als een vijand, maar geloof in een leven na de dood. Dat geloof geeft kracht om over het graf heen te kijken. Ik breng met de kinderen Marjette naar Rotterdam. Zij zal nog een nachtje bij een vriendin blijven. Om 15.30 uur zijn wij thuis. Ik ga nog even slapen. Zo'n kort nachtje krijg je terug. 's-Avonds gezellig met de kinderen.

Zaterdag 21 februari

Vandaag even niet werken. In de loop van de middag is Marjette weer thuis. We gaan nog even winkelen. Het is wel even goed voor deze week.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Week 08 - 2004'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.