Mix van Haagse ervaring en talentvolle nieuwkomers op kandidatenlijst voor Tweede Kamer

Kandidatenvrijdag 15 juni 2012 11:51

De ChristenUnie-kandidatenlijst is een mix van ervaring en vernieuwing. Lijsttrekker is Arie Slob terwijl de zittende Kamerleden Joël Voordewind en Carola Schouten op plek twee en drie staan. Eerste nieuwkomers op de kandidatenlijst zijn respectievelijk Gert-Jan Segers (directeur van het Wetenschappelijk Instituut), Carla Dik-Faber (Statenlid in Utrecht), Eppo Bruins (directeur van STW dat technisch-wetenschappelijk onderzoek stimuleert), Herman Wegter (EO-presentator), Anja Haga (Statenlid in Friesland) en Ixora Balootje (raadslid in de deelgemeente Rotterdam Prins Alexander). Bekijk hier nu de video's waarin de top 11 kandidaten zichzelf voorstellen.

Partijvoorzitter Janneke Louisa: ,,Naast veel Haagse ervaring komen wij met nieuwkomers die midden in de samenleving staan. Betrokken bij mensen en bevlogen vanuit hun geloof.” De kandidatenlijst zal tijdens het partijcongres op 30 juni worden vastgesteld.

Namen die de breedte, de deskundigheid en betrokkenheid van christelijk Nederland illustreren zijn op 17. Prof dr. Onno van Schayk (hoogleraar preventieve Gezondheidszorg aan universiteit van Maastricht en kroonlid van de Gezondheidsraad) en op 38. Marjolein Busstra (gepromoveerde juriste en winnaar van de beste dissertatieprijs van de Erasmus Universiteit), 49. Orlando Bottenbley (predikant in Drachten) en als lijstduwer 50. Arie van der Veer (predikant, oud-voorzitter en tv-presentator EO).

1. Arie Slob
Arie Slob zit sinds 2001 in de Tweede Kamer, was tussen 2007 en 2010 fractievoorzitter gedurende het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie en volgde André Rouvoet als politiek leider op toen die in mei 2011 de politiek verliet. Voorheen was hij werkzaam in het onderwijs en gemeenteraadslid in Zwolle. Slob: "Het is een enorm voorrecht om een team aan te mogen voeren van bevlogen mensen die klaar staan om hun hart te laten spreken en juist nu onze samenleving willen dienen." Naast Slob staan er vijf andere kandidaten uit de provincie Overijssel op de lijst.

2. Joël Voordewind
Joël Voordewind is Tweede Kamerlid sinds 2006. Voorheen was hij lijsttrekker van de ChristenUnie-fractie in Amsterdam en duo-Statenlid bij de Provinciale Staten Noord-Holland. Ook heeft hij ruime ervaring als medewerker bij internationale hulporganisaties en werkte hij in Irak. Voordewind is een gedreven politicus, met expertise op het gebied van Jeugd & Gezin, Ontwikkelingssamenwerking, Buitenlandse Zaken, Defensie, Integratie en Asiel. Naast Voordewind staan er vijf andere kandidaten uit de provincie Noord-Holland op de lijst.

3. Carola Schouten
Carola Schouten Rotterdamse bedrijfskundige van Brabantse komaf, is in mei 2011 Tweede Kamerlid geworden en werd direct verkozen tot politiek talent van het jaar. Daarvoor was zij beleidsmedewerker en coördinator van het team beleidsmedewerkers van de Tweede Kamerfractie. Ook is zij beleidsmedewerker op het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geweest. Ze is financieel woordvoerder en zet zich in tegen gedwongen prostitutie en mensenhandel.

4. Gert-Jan Segers
Gert-Jan Segers is de huidige directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. Voorheen was hij werkzaam als beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van de RPF en journalist bij de Evangelische Omroep. Hij woonde en werkte zeven jaar in Egypte en een jaar in de Verenigde Staten. Terug in Nederland heeft hij zich onder meer gericht op het islam- en integratiedebat en is hij columnist en schrijver van onder meer twee romans.


5. Carla Dik-Faber
Carla Dik-Faber is kunsthistorica en momenteel fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Provinciale Staten van Utrecht en daarvoor gemeenteraadslid in Veenendaal. Dik is dus een ervaren politica op plaatselijk en provinciaal niveau en heeft zich veel beziggehouden met beleidsterreinen als jke politieke kennis op de beleidsterreinen infrastructuur, ruimtelijke ordening en duurzaamheid.

6. Eppo Bruins
Eppo Bruins is een gepromoveerde natuurkundige en momenteel directeur van de Technologiestichting STW, dat technisch-wetenschappelijk onderzoek stimuleert. Ook is hij voorzitter van ForumC, het christelijke forum voor geloof, wetenschap en samenleving. Bruins is kortgeleden overgestapt van CDA naar ChristenUnie.

7. Herman Wegter
Herman Wegter is bekend als presentator van tv-programma’s als ‘De kist’, ‘Nederland helpt’ en ‘Melk & Honing’. Via die programma’s is hij met veel mensen in aanraking gekomen waarvoor hij zich nu in de politiek wil inzetten. Jongeren, zorg en duurzaamheid gaan hem speciaal aan het hart.

8. Anja Haga
Anja Haga uit Leeuwarden is Statenlid en voorzitter van de ChristenUnie-fractie in de Provinciale Staten Fryslân. Voorheen was ze werkzaam in de gezondheidszorg. Haga heeft het bedrijfsleven verlaten om zich in te zetten voor de ChristenUnie. De inhoudelijke expertise van het Friese politieke talent ligt op het beleidsterrein van de zorg.

9. Ixora Balootje
Ixora Balootje is een politiek talent dat nu raadslid in de deelgemeente Rotterdam Prins Alexander is en actief voor de plaatselijke afdeling van jongerenorganisatie Perspectief. Ixora Balootje is al heel jong politiek actief als raadslid. De Rotterdamse van Surinaamse en Curaçaose afkomst voelt zich zeer verbonden met de christelijke politiek van de ChristenUnie en wil ook op deze manier haar geloof in de praktijk brengen.

10. Ard Kleijer
Ard Kleijer is wethouder in Putten en onder meer belast met sociale zaken, volkshuisvesting en jeugd en gezin. Voorheen was hij raadslid in die gemeente en vervulde hij diverse functies bij Defensie. De Puttenaar is nu ook voorzitter van de Bestuurdersvereniging van de ChristenUnie.

11. Jan de Wit

Jan de Wit is raadslid en fractievoorzitter in Hilversum en projectmanager bij een adviesbureau dat zich richt op ruimtelijke ontwikkeling. Hij is ook werkzaam geweest in noodhulp en wederopbouw in diverse landen. Afgelopen 2 jaar was De Wit politicus van het jaar.

12. Martine Vonk (1974; Vianen)
13. Bert Tijhof (1973, Rijssen)
14. Paul Blokhuis (1963, Apeldoorn)
15. Arnout van Kempen (1969, St. Michielsgestel)
16. Jacqueline Koops-Scheele (1970, Amstelveen)
17. Onno van Schayck (1958, Maastricht)
18. Hugo Scherff (1985, Amsterdam)
19. Harmke Vlieg-Kempe (1974, Assen)
20. Ben Visser (1981, Urk)
21. Hugo Veldhuizen (1980, Amsterdam)
22. Stieneke van der Graaf (1984, Groningen)
23. Hermen Vreugdenhil (1975, Nieuwendijk)
24. Piet Adema (1964, Drachten)
25. Arjan Beekman (1979, Krabbendijke)
26. Jurgen van Houdt (1981, Enschede)
27. Remco van Mulligen (1981, Amersfoort)
28. Jet Weigand-Timmer (1959, Ermelo)
29. Reinier Koppelaar (1974, Beijing, China)
30. Janny Joosten-Leijendekker (1960, Enschede) 
31. Mirjam Bikker (1982, Utrecht)
32. Pieter Plug (1966, Ede)
33. Bert Koops (1957, Bunschoten-Spakenburg)
34. Martin Schuurman (1963, Nijkerk)
35. Klaas Harink (1965, Wirdum (Gr.))
36. Reinier van Hoffen (1972, Ede)
37. Ron de Rover (1968, Middelharnis)
38. Marjolein Busstra (1980, Rotterdam)
39. Simone Kennedy-Doornbos (1970, Amersfoort)
40. Arne Schaddelee (1980, Houten) 
41. André Oldenkamp (1966, Warnsveld)
42. Jaap van Ginkel (1954, ’s-Gravenpolder)
43. Bart Jaspers Faijer (1969, Rouveen)
44. Ed Anker (1978, Den Haag)
45. Jantien Fröling-Kok (1958, Hellevoetsluis)
46. Freek Dommerholt (1964, Eindhoven)
47. Frank Visser (1978, Haarlem)
48. Dick Schutte (1947, Urk)
49. Orlando Bottenbley (1951, Drachten)
50. Arie van der Veer (1942, Zwolle)

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
PDF selectiecommissie kandidatenlijst Tweede Kamerverkiezingen 2012126,0 kBapplication/pdfdownload

« Terug