Snellezen & Snelleren, een inspirerende ervaring!

Portret Elmer Benjaminwoensdag 15 oktober 2008

Snel kunnen lezen en (interessante) dingen beter en langer kunnen onthouden, ik heb er vaak mijn best op gedaan. Alleen met een grote (tijds)inspanning lukte het mij om stukken goed te kunnen lezen en onthouden. Ik benijdde vrienden of collega's, die een stuk al gelezen hadden, terwijl ik pas halverwege was. Na de cursus van René Hogenes van Tijdrevolutie i.s.m de ChristenUnie Kaderschool kan ik de bladzij al omslaan, terwijl anderen pas halverwege zijn.

Bij mijn vorige werkgever was er voor mij als adviseur nooit echt de noodzaak snel te kunnen lezen. De berekeningen moesten kloppen en heel veel nieuwe tekst kwam daar niet aan te pas. Sinds juni 2008 werk ik bij Waterschap Zuiderzeeland als beleidsmedewerker. Bij deze functie hoort een hoop leeswerk, dat had ik al snel door. Veel collegestukken, notities en voorstellen van collega's moeten gelezen en beoordeeld worden. Ik wist dat de kaderschool deze cursus aanbood en ik mocht gelukkig meedoen als lid. De doelgroep van deze cursus bestaat voornamelijk uit wethouders en gemeenteraadsleden. Ik als ambtenaar viel daar buiten.

Mijn verwachting van de cursus was dat ik enkele handvatten aangereikt zou krijgen die ik kan gebruiken effectiever te lezen en te leren. En precies dat is wat we kregen voorgelegd. Een bewustwording van je huidige gedrag, zodat je dit effectief kan veranderen (als dit nodig blijkt te zijn). Stap voor stap worden enkele methodes uitgelegd en meteen toegepast, waardoor de vooruitgang meteen zichtbaar wordt. Een inspirerende ervaring, kan ik zeggen. Mijn leessnelheid is flink verbeterd en ook onthouden gaat nu beter en is ook een stuk leuker met de nieuwe methodes. Op een ontspannen en persoonlijke manier wordt de training gegeven. De trainer weet de aandacht tot het eind van de dag vast te houden, ook niet onbelangrijk.

Interactie met de andere deelnemers was ook erg leuk. Vanuit mijn positie was het interessant om mensen te spreken die vanuit de bestuurlijke kant naar een stuk kijken en niet vanuit de ambtelijke, zoals die van mij. Ik heb ook nieuwe tips gekregen voor het opstellen en leesbaar houden van een voorstel. Ik denk dat het ook goed is elkaar buiten de raadzaal en buiten de vergaderingen te ontmoeten op een cursus als deze. Wat mij betreft is deze cursus zeker een aanrader voor mensen die veel moeten lezen, of dit sneller willen doen of het simpelweg leuker willen maken.

Elmer Benjamin


Meer weten?
* Snellezen en snelleren

 

« Terug

Reacties op 'Snellezen & Snelleren, een inspirerende ervaring!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.