Oud en jong

dinsdag 03 oktober 2006 23:02

Vandaag mis ik de fractievergadering: eind van de ochtend ben ik in Utrecht te gast bij de ouderenbond de ANBO. Alle fractievoorzitters zijn uitgenodigd om hun opvattingen over het ouderenbeleid te geven, maar ik blijk de enige te zijn die dat ook komt doen. PvdA en GroenLinks hebben wel een Kamerlid afgevaardigd en de SP iemand van de kandidatenlijst, maar CDA, VVD en de andere partijen laten het helemaal afweten. Jammer! Na onze korte toespraakjes is er ruimte voor ontmoeting en gesprekjes met de ca. 150 kaderleden van de bond. Ik bespeur veel sympathie voor de ChristenUnie en haar programma, bijv. op punten als de bevordering van de arbeidsparticipatie van ouderen en de toekomstige financiering van de AOW.
Twee studenten uit Nijmegen zijn present om mij te volgen en te interviewen voor hun studentenblad. Ze willen graag ook de rest van de dag meelopen en pakken de trein naar Den Haag, terwijl Kees Vendrik (GL) en ik met Gerdi Verbeet (PvdA) meerijden; we hebben het onderweg reuze gezellig.
Op tijd in de Kamer voor de stemmingen. De Nijmeegse studenten zitten op de tribune en schuiven daarna ook als toehoorders aan als ik met voorzitter Marleen Barth van de Onderwijsbond CNV (tevens oud-collega) ten behoeve van hun ledenblad in discussie ga over de onderwijsparagraaf in ons verkiezingsprogramma. Lesurenvermindering, gratis schoolboeken, zorgleerlingen, lerarentekort, conciërges terug in de school, ons voorstel voor een ‘sociaal half jaar’ in het onderwijs of de zorg: het passeert allemaal de revue.
We eten gezellig met een deel van het fractieteam in het Kamerrestaurant en daarna ga ik met de voorlichters Joël en Jolande per taxi naar Hilversum voor een optreden in ‘Het elfde uur’. Onderweg bereiden we het gesprek inhoudelijk voor, maar ik doe ook gauw even m’n ogen dicht…
Het is voor het eerst dat ik in de nieuwe opzet bij Andries Knevel aan tafel zit. Het bevalt me wel. De andere gasten zijn Helene Meijer (over ouderenmishandeling) en Koos Postuma (over zijn boekje over oppas-opa’s). Het verhaal van Helene vind ik heftig: er zijn naar schatting meer dan 100.000 gevallen van ouderenmishandeling in ons land! Met mij spreekt Andries over het boekje ‘Zwevende politici’ dat vandaag is verschenen, waarin Paul Witteman mij interviewt over de vertrouwenskloof tussen de mensen en de overheid, en vooral de oorzaken daarvan. Verder komt onvermijdelijk de interessante positie van de ChristenUnie bij de komende verkiezingen en de daarop volgende kabinetsformatie aan de orde. Het is toch wel grappig dat de centrale vraag niet lijkt te zijn of CDA of PvdA de grootste wordt, maar met wie de ChristenUnie wil gaan regeren… Ook tegenover Andries houd ik het er toch maar op dat de verkiezingen niet dáár over gaan, maar over de vraag door wie de 11 miljoen kiezers zich de komende jaar willen laten vertegenwoordigen. Mijn inzet is en blijft dus een grotere fractie en daardoor een versterking van ons christelijk-sociale geluid. Wél is het van belang dat de kiezers beseffen dat een sterkere ChristenUnie in de Kamer óók van betekenis kan zijn voor de kabinetsformatie. Als we meer gewicht in de schaal kunnen leggen, kunnen we ook écht het verschil maken!
Na de uitzending nog even napraten, afscheid nemen van de twee studenten, die tot hun vreugde ook de uitzending konden meemaken, en dan weer gauw naar huis.

Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Oud en jong'

Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 14:29
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 14:34
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 14:35
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 14:37

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > oktober