Dag van het Respect

donderdag 05 oktober 2006 18:32

Het is vandaag de Dag van het Respect. Om 7.45 uur sta ik Radio2 te woord. Om 9 uur geef ik een gastles in de groepen 7 en 8 van de R. de Jagerschool in Woerden. De school van mijn dochters Emma en Lydia, maar die zitten in lagere groepen.
Lesgeven over dit onderwerp lijkt me wat ingewikkeld. Daarom vraag ik de kinderen voor welke mensen ze respect hebben en waarom. Ze hebben allemaal een button die ze vandaag aan iemand gaan geven voor wie ze respect hebben. De een geeft hem aan zijn moeder, de ander aan haar vader, de juf of een vriendje. Eén kind zou zijn button willen geven aan Nelson Mandela. Dat lijkt mij een goed voorbeeld van iemand om respect voor te hebben.
We hebben het daarna uitgebreid over respect in de sport. Twee judojongens laten zien hoe dat in hun sport gaat: ze groeten elkaar voor en na afloop van de judopartij, en maken ook een buiging naar de scheidsrechter. Dat is nog eens wat anders dan de spreekkoren en oerwoudgeluiden tijdens voetbalwedstrijden, of de kopstoot van Zinedine Zidane die daarmee de eer van zijn zus dacht te redden.
Het groepsgesprek levert ook zomaar persoonlijke inkijkjes op in de moeiten die er soms zijn tussen ouders en kinderen. Ik geef mijn button aan een meisje dat de moed heeft om daar iets over te vertellen.

Daarna reis ik naar Den Haag voor het vervolg van de Algemene Financiële Beschouwingen. CDA-woordvoerder Frans de Nerée tot Babberich blijkt niet tot nieuwe inzichten te zijn gekomen over onze voorstellen om het ouderen en herintredende vrouwen makkelijker te maken bij het vinden van een baan. Hij komt al helemaal niet terug op de afschaffing van de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting. Hij verschuilt zich achter de woorden van premier Balkenende van vorige week. Geen spoor van dualisme te bekennen.
Minister Zalm belooft terug te komen op onze motie voor extra geld om de achterstand in de restauratie van monumenten weg te werken. Er komt een nieuwe, soberder monumentenregeling, maar voor die ingaat moet volgens ons eerst de achterstand in restauraties worden ingelopen. Het gaat om een bedrag van ca. 130 miljoen euro, onder meer voor de restauratie van kerken en orgels. Zalm belooft dat hij zijn uiterste best zal doen om in de Najaarsbegroting ruimte te maken. Tot die tijd houden wij de motie aan.

Na het debat drink ik een kop koffie met Mark Rutte op mijn kamer. Een vriendelijk kennismakingsgesprek dat er nog niet van was gekomen sinds hij VVD-fractievoorzitter is. We babbelen in alle ontspannenheid wat over campagnes en peilingen.
Na het eten vertrek ik samen met voorlichter Joël per taxi naar het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Ik mag vanavond de film van mijn keuze presenteren: Karakter, van regisseur Mike van Diem. Ik ben de laatste; zeven andere lijsttrekkers gingen mij de afgelopen dagen voor.
Ik verheug me er op om de film te zien. Het is een monument in de geschiedenis van de Nederlandse film. Na afloop zullen we onder leiding van filmmaker Eddy Terstal in gesprek gaan met filmmakers en publiek. Het meest verheug ik mij op de ontmoeting met Victor Löw, die de rol van advocaat De Gankelaar speelt. Hij is mijn schoolvriendje van de lagere school in Hilversum. We leven nu in totaal verschillende werelden, dat maakt het ook zo leuk om hem weer eens te zien.

Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Dag van het Respect'

Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 14:29
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 14:33
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 14:35
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 14:37

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > oktober