De VVD is veranderd

maandag 09 oktober 2006 18:28

De afgelopen dagen heb ik verschillende keren opgetreden in de media. Vrijdagmiddag zat ik in het KRO-programma Dingen die gebeuren, zaterdagochtend in het Tros-programma Kamerbreed en zaterdagmiddag na afloop van de EO-Gezinsdag in een politiek forum onder leiding van Andries Knevel. Onderwerpen waren onder meer de afschaffing van de algemene heffingskorting, de bijdrage van de ChristenUnie aan een eventueel kabinet, en natuurlijk ook de vraag naar onze voorkeur: CDA-VVD of CDA-PvdA, die journalisten steeds meer op de lippen brandt.

Vandaag een debat over de toekomst van het Waddenzeegebied. Het eerste debat met Pieter Winsemius, de nieuwe VVD-minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Nou ja, zo nieuw is deze minister niet. Pieter Winsemius is een oude rot in het vak en stamt uit de tijd dat de VVD nog een heel andere partij was dan nu. Helder en onbekommerd verdedigt hij de afweging tussen natuur en economische belangen die in dit beleidsstuk is gemaakt. Zijn eigen VVD en het CDA zijn lang niet tevreden, zij willen de economische belangen veel meer ruimte geven.
Winsemius is eigenlijk een VVD-er van de oude stempel, hij hoort thuis in de VVD zoals die vroeger was: een nuchtere, redelijke en fatsoenlijke partij. Inmiddels is dat behoorlijk veranderd, de partij is steeds meer opgeschoven in de richting van het rechtse populisme. Neem de vrijheid van onderwijs, vanouds bij de VVD onomstreden. De laatste jaren komen er steeds meer liberale Kamerleden die alles wat met religie te maken heeft ‘eng’ vinden en pleiten voor uitsluitend openbaar onderwijs. Of neem de harde houding in het vreemdelingenbeleid, waar de VVD-minister zelfs uitspreekt dat ze mensen strafbaar wil stellen die onderdak bieden aan gezinnen met kleine kinderen die op straat staan. Neem ten slotte ontwikkelingssamenwerking. De afgelopen periode heeft de VVD-woordvoerder consequent gepleit voor de afschaffing van alle ontwikkelingshulp. De economie lijkt allesbeslissend en allesbepalend te worden in de VVD.
Deze VVD is voor Winsemius nieuw. Hij verdedigt het beleidstuk voor de Wadden met verve tegenover VVD en CDA. Gelukkig maar. Wat mij betreft waren we beter af met de VVD van Wiegel en Winsemius. Laten we hopen dat ook Rutte die weg weer in slaat.
Labels
Tineke Huizinga

« Terug

Reacties op 'De VVD is veranderd'

Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 14:27
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 14:33
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 14:35
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 14:37

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > oktober