Op campagne in Limburg

zaterdag 28 oktober 2006 08:11

Om acht uur staat campagneleider Henk van Rhee op de stoep. Vandaag begint onze campagne-regiotoer. We gaan naar Limburg. Arjen, mijn zoon van 15, gaat mee.

We rijden naar Zaltbommel en stappen daar op de campagnebus naar Limburg. Een prachtige touringcar met de portretten van de eerste tien kandidaat-Kamerleden erop. Ik ben zwaar onder de indruk. Het ziet er fantastisch uit. De bus trekt onderweg ook heel wat bekijks.

Onderweg naar Limburg bereiden we de werkbezoeken voor. Ik sta een journalist van het RD te woord over een onderzoek onder lezers naar hun oordeel over het kabinet en over Balkenende. De ChristenUnie-stemmers onder hen zijn beduidend kritischer over het kabinetsbeleid dan de SGP-stemmers. Dat verbaast mij niets. Wij missen een christelijk-sociaal accent in het kabinetsbeleid. Dat is voor ChristenUniestemmers heel belangrijk. De ChristenUnie-stemmers onder de RD-lezers zijn positiever over eventuele regeringsdeelname van de ChristenUnie dan de SGP-stemmers over deelname van de SGP.

In Venlo hebben we een ontmoeting met burgemeester Hubert Bruls, oud CDA-Kamerlid, en wethouder Verheijen. We praten over regio-ontwikkeling en bereikbaarheid, duurzame energie-opwekking en innovatie, ook op het gebied van agricultuur. We krijgen informatie waar we als fractie zeker wat mee kunnen. Alternatieve energieopwekking is een belangrijk onderwerp, daar zullen we op terugkomen.

We gaan nog even flyeren in het centrum, en dat levert heel wat enthousiaste reacties op, niet in het minst vanwege de bus.

Daarna op weg naar Heerlen. Onderweg twee interviews met L1, de regionale radio, en tv Limburg. Ze willen allebei weten wat een protestantse partij in dit rooms-katholieke bolwerk te zoeken heeft. Dat kan ik wel uitleggen. De laatste tijd zien we namelijk een sterk groeiende belangstelling voor de ChristenUnie in Limburg. Ons ledenaantal in Limburg is fors gestegen.

In Heerlen brengen we een bezoek aan bedrijventerrein Avantis. We voeren gesprekken over duurzame en innovatieve energieopwekking. Limburg heeft veel lege mijnschachten die vol water staan. Warm water. Het is mogelijk om in de winter de warmte aan het water te ontrekken en daarmee hele woonwijken te verwarmen. In de zomer kan koel water worden gebruikt om huizen te koelen. Een fantastische vorm van alternatieve energieopwekking. Limburg is dus de enige provincie met structurele vloerverwarming. Ze zitten daar eigenlijk op een bak met warm water. Dat soort mogelijkheden moeten we zeker onderzoeken. Wij trekken in ons programma niet voor niets 100 miljoen euro uit voor lokale en regionale innovatieve initiatieven op het gebied van energieopwekking.

Dan met spoed door naar Maastricht. We bezoeken daar de Lambertuskerk. Een monument dat totaal gerenoveerd moet worden, maar er was nooit geld voor. Wij hebben bij het kabinet herhaaldelijk een pleidooi gevoerd voor 135 miljoen euro extra om de achterstanden in de restauratie van monumentale kerkgebouwen weg te werken. Een paar weken geleden heeft minister Zalm toegezegd dat dit bij de Najaarsnota geregeld gaat worden. Daar kan de Lambertuskerk hopelijk ook mee gerenoveerd worden. Ze laten ons de art impressions zien hoe het gebouw er na restauratie uit gaat zien. Het middenschip biedt plaats voor concerten, in de zijbeuken komt ruimte voor kantoren. Het zal prachtig worden.

Daarna naar het Vrijthof om te flyeren. En dan gaan we gezellig eten met de Limburgse ChristenUnie-fractie die deze hele dag geweldig heeft voorbereid en georganiseerd. Onder het eten sta ik nog even de verslaggeefster van de Groene Amsterdammer te woord die de hele dag met ons mee loopt.

En dan naar de zaal voor het avondprogramma. Onze eerste regiotoer-avond. Spannend dus. We hadden voor onze veiligheid ook in de Veluwehal in Barneveld kunnen beginnen, maar Limburg is spannender. Daar beginnen we net van de grond te komen. Juist daarom willen we hier beginnen.

We worden niet beschaamd. De zaal zit vol met ouders en kinderen. De kinderen zijn speciaal gekomen voor het voorprogramma met zanger Ben Ketting, maar er blijven ook daarna heel veel mensen zitten. De presentator is Herman Wegter. Er zijn videofilms, een politiek weerbericht van Reinier van den Berg en een stellingenspel met het publiek. Tot besluit houd ik een politieke toespraak. Ik deel de ervaringen van die dag, maar laat ook vooral het hart van de ChristenUniepolitiek zien en spreken. Mensen willen weten waar het ons ten diepste om gaat: opkomen voor de zwakken, prioriteit geven aan jeugd en gezin, en werken aan duurzaamheid.

We rijden met Ernst Cramer, kandidaat nummer 6 op de lijst, terug naar huis. Hij werd tijdens deze avond aan het publiek voorgesteld. We zetten pastoor Harry Notermans, een van de eerste ChristenUnie-leden in Limburg, ook nog even thuis af. Rond enen zijn we thuis. Volgens Arjen is het echt een leuke dag geweest.
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Op campagne in Limburg'

Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 13:38
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 13:39
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 13:40
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 13:41

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > oktober