Nationale Bijbeltest

dinsdag 31 oktober 2006 23:37

De ochtend begint met het wekelijkse voorbereidingsoverleg. De agenda zit zo vol dat we niet verder komen dan vandaag en morgen. Daarna de fractievergadering, waarin een enorme lijst stemmingen moet worden voorbereid. Ik moet na een half uur weg om een videoboodschap in te spreken voor de politieke jongerenvereniging Perspectief, die zaterdag haar congres houdt. Daar kan ik helaas niet bij zijn, want dan zijn we op campagne in Drenthe.

Daarna neem ik een rapport in ontvangst van een aantal natuur- en milieuorganisaties over klimaatbuffers. Deze buffers moeten het mogelijk maken om mee te bewegen met het klimaat, en vooral met het water. De organisaties stellen voor gebieden in aan te wijzen, die in geval van nood onder water mogen komen te staan. Wij willen daar graag meer over weten, al is het volgens ons voorwaarde dat de agrarische functie van deze gebieden wordt bewaakt. We kunnen niet zomaar land teruggeven aan de natuur. De boeren zijn ons lief.
De natuurorganisaties zijn overigens zeer te spreken over ons verkiezingsprogramma, met name over onze plannen voor de ontwikkeling van duurzame energiebronnen.

Even rust, en dan ga ik met Hannie van Leeuwen, CDA-Eerste Kamerlid, naar de presentatie van een boekje over Abraham Kuyper. Wij zitten samen in een comité van aanbeveling voor een standbeeld van Kuyper in Maassluis. We nemen een boekje in ontvangt van professor Jan de Bruijn, hoogleraar politieke wetenschappen aan de VU. Hannie van Leeuwen benadrukt tegenover mij de verwantschap tussen onze partijen.

's Middags een potje zaalvoetbal met een paar fractiemedewerkers in een Haagse sporthal, voor het SBS-programma Hart van Nederland. De interviewers zijn Tiny en Wil, twee kapsters uit Amsterdam. Een van hen is keeper, de ander scheidsrechter en als ze fluit moet ik langs de lijn een aantal vragen beantwoorden. Aan het eind van de wedstrijd neem ik drie penalty’s terwijl ik drie speerpunten noem. Twee van de drie gaan erin. Niet slecht.

Na het voetballen word ik samen met assistent-voorlichter Jolande Uringa opgehaald door Jarno Volmer, een vrijwilliger die de rest van de dag mijn chauffeur zal zijn. We rijden naar Amsterdam, voor een debat met opiniepeiler Maurice de Hond, Reinier Heutink (Interview NSS), en VVD-kandidaat Ton Elias. Het debat is door de KRO georganiseerd, in verband met een portret van Maurice de Hond dat later die avond wordt uitgezonden. Ik heb me in het boekje ‘Zwevende politici’ onlangs nogal kritisch uitgelaten over opinieonderzoeken, maar ik benadruk dat mijn kritiek zich niet richt op de opiniepeilers, maar op de politici die hun oren laten hangen naar de uitkomsten van de peilingen.

Dan op weg naar Hilversum. Ondanks de file komen we toch op tijd aan voor de Nationale Bijbeltest van EO en NRCV. Het is een heel spektakel, met rapper Rivelino, muziek en verschillende publieksgroepen die aan de test meedoen. Plattelandsvrouwen, Romeinen (oftewel katholieken), Strijders (mensen van de politie) en Simsons (mannen van sportscholen). Ik heb er wat dubbele gevoelens bij, maar het is duidelijk dat EO en NCRV hun best doen om een jonger publiek te interesseren voor de bijbel.
Ik zit in het vak met Bekende Nederlanders, en heb veel lol met actrice Victoria Koblenko, cabaretière Sara Kroos, Emile Ratelband, rapper Brace en fitnessgoeroe Karl Noten. We moeten 36 meerkeuzevragen beantwoorden in categorieën als adventure, glamour en seks.
Er zitten een paar hele listige vragen bij, maar uiteindelijk word ik in mijn groep winnaar (met een 8,2) en neem een prachtige Gustav Dorébijbel in ontvangst. De Strijders worden de groepswinnaar.
Na afloop is het nog heel gezellig. Een van de katholieke jongeren zegt dat er in zijn kring veel voor mij en de ChristenUnie wordt gebeden. Dat is een mooie bemoediging.
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Nationale Bijbeltest'

Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 13:37
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 13:38
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 13:39
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 13:40

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > oktober