Week 02 - 2004

zaterdag 10 januari 2004 23:47

Ik ben om ca. 10.00 uur in Utrecht (Hoog Cathrijne) voor een interview met het blad van de Algemene Onderwijsbond AoB). Ik word geinterviewd over artikel 23 van de grondwet. Leuk om in een blad dat overwegend door vertegenwoordigers uit het openbaar onderwijs wordt gelezen over zo'n onderwerp iets te mogen zeggen. Het is een leuk interview. Dan naar Ede. Ik ga naar het Pallas Athene College, een school voor openbaar voortgezet onderwijs. Dit bezoek is een voortvloeisel uit een spreekbeurt in december in Ede en eerdere contacten met deze school. Samen met vertegenwoordigers van de plaatselijke ChristenUnie, de rector van de school en een Edese burger die aan de wieg stond van een zaak bij de Commissie Gelijke Behandeling tegen het christelijk onderwijs in Ede (rond de 15%-norm die de zgn CNS-scholen hanteerde) spreken we over de problematiek van zwarte scholen en de mogelijke oplossingen voor de situatie in Ede. Het is een uitermate boeiend gesprek. We krijgen ook nog een rondleiding in de school. Bezoeken onder meer de wereldklas. Hier krijgen jonge nieuwkomers de kans met goede begeleiding de school in te groeien.

Zondag 4 januari

Vandaag de laatste dag van de kerstvakantie. We kijken terug op twee heerlijke weken. Ik voel me lekker uitgerust. Wat een verschil met de laatste dagen voor het reces. Toen was ik echt afgedraaid. Het is zwaar met drie fractieleden, maar dat wisten we. Fijn dat er ook rustmomenten zijn. Ook de medewerkers waren daar aan toe. We gaan vandaag op bezoek bij Marjette haar broer Peter en zijn gezin in Ommen. Daar gaan we s’-morgens ook naar de kerk. Het ijzelt gelukkig niet op de weg. ’s-Middags weer naar huis. Vandaag viert André Rouvoet zijn verjaardag. Ik moet weer terugdenken aan vorig jaar toen de campagne op zijn verjaardag van start ging. Wat is er veel gebeurd in een jaar. Dit kalenderjaar begint gelukkig een stuk rustiger.

Maandag 5 januari

De kinderen mogen weer naar school. Esther en Aron naar de middelbare - en Lotte en Karen naar de basisschool. Ook voor hen is de vakantie goed geweest. Marjette gaat vandaag ook weer aan het werk. Ik heb nog twee weken reces. Nog even geen vergaderingen, maar ik heb de agenda al behoorlijk vol staan. Vanmorgen zit ik om tafel met vijf vertegenwoordigers van het Platform Hanzelijn. We bespreken de situatie rond mijn verworpen motie (europese gelden voor tunnel tussen Hattem en Zwolle), de tegenstem van het CDA begrijpen we nog steeds niet, en kijken vooruit naar het tracébesluit dat er aan komt. Het is een goed overleg. ’s-Middags werk ik thuis aan het wetsvoorstel Wet op de Beroepen dat na het reces in de Kamer aan de orde zal komen. Aan het eind van de middag ga ik naar restaurant Urbana in Zwolle. Daar vergadert de Rotary Zwolle. Ik ben gevraagd hen iets te vertellen over mijn werkzaamheden als kamerlid. Aan dat verzoek voldoe ik graag. Mijn bijdrage wordt op prijs gesteld, merk ik aan de reacties. Daarna naar het gemeentehuis om de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Zwolle bij te wonen. Dat voelt altijd als een beetje thuiskomen. Bijna acht jaar raadslid zijn vergeet je niet zomaar. Ik ontmoet veel bekenden. Tegen 23.00 uur weer thuis. Vandaag is Tineke voor 10 dagen naar Pakistan en Afghanistan vertrokken. Zo gaat dat met woordvoerders buitenland. Ik had deze weken naar Schotland, Duitsland en Italië kunnen gaan, maar heb alles afgehouden. Ik weet niet of ik dat met een reis naar Pakistan en Afghanistan zou hebben gedaan.

Dinsdag 6 januari

Vandaag werk ik de hele dag thuis. Ik zorg ook voor de kinderen. Gezellig met Lotte en Karen tussen de middag thuis eten. Ik ga ook nog even hardlopen. Er komt minder werk uit mijn vingers dan ik gehoopt had. Toch nog een beetje warmdraaien zo na het reces.

Woensdag 7 januari

Vandaag op werkbezoek in Urk. Op Urk, zeggen de bewoners daar overigens. Ik bezoek met wethouder Koffeman, Ben Visser (Perspectief Urk, jongerenorganisatie ChristenUnie) en Leon Meijer (medewerker Eurofractie ChristenUnie) een scheepswerf en Northseafood, een groot visverwerkend bedrijf. In de Kamer heb ik me de afgelopen weken veelvuldig met deze onderwerpen beziggehouden. Het is goed om dan ook contacten te onderhouden met mensen uit de praktijk. Tussen de werkelijkheid van de Haagse papieren en de dagelijke realiteit zit maar al te vaak teveel licht. Het is een goed en zeer onderhoudend werkbezoek. Met een niet onplezierige afsluiting in een visrestaurant. Je bent op Urk of niet. Daar kan ik wat mee. Zeker als we na het reces in de Kamer over de uitkomsten van de visserijraad zullen gaan spreken. Tegen 15.00 uur weer thuis. De rest van de dag thuis gewerkt.

Donderdag 8 januari

Vandaag heb ik een echte onderwijsdag. Ik ben om ca. 10.00 uur in Utrecht (Hoog Cathrijne) voor een interview met het blad van de Algemene Onderwijsbond AoB). Ik word geinterviewd over artikel 23 van de grondwet. Leuk om in een blad dat overwegend door vertegenwoordigers uit het openbaar onderwijs wordt gelezen daar iets over te zeggen. Het is een leuk interview. Dan naar Ede. Ik ga naar het Pallas Athene College, een school voor openbaar voortgezet onderwijs. Dit bezoek is een voortvloeisel uit een spreekbeurt in december in Ede en eerdere contacten met deze school. Samen met vertegenwoordigers van de plaatselijke ChristenUnie, de rector van de school en een Edese burger die aan de wieg stond van een zaak bij de Commissie Gelijke Behandeling tegen het christelijk onderwijs in Ede (rond de 15%-norm die de zgn CNS-scholen hanteerde) spreken we over de problematiek van zwarte scholen en de mogelijke oplossingen voor de situatie in Ede. Het is een uitermate boeiend gesprek. We krijgen ook nog een rondleiding in de school. Bezoeken onder meer de wereldklas. Hier krijgen jonge nieuwkomers de kans met goede begeleiding de school in te groeien. Han Schipper, fractievoorzitter ChristenUnie Ede, brengt me naar het station en ik trein weer terug naar Utrecht. Nu ga ik naar de evangelische school voor voortgezet onderwijs De Passie. Deze school viert haar 1e lustrum. Er is (ook door ons in den Haag) hard geknokt voor deze school en bij dit jubileum willen we graag zijn. Uit de viering blijkt grote dankbaarheid aan God voor het feit dat deze school er kon komen. Ik spreek de aanwezigen nog kort toe. Ik kan met mijn oud-collega directeur bij Concent, Eddy Bleijenburg, mee terugrijden naar Zwolle. Een goede gelegenheid om wat bij te praten. We hebben met elkaar een goede maar wel korte werktijd gehad. Ik kan niet meer met Marjette naar de verjaardag van Nel Messelink. Daarvoor ben ik te laat thuis. Ook heb ik de uitzending van de Zembla-documentaire over C2000 gemist. Ik zit zelf ook in deze documentaire. Aron heeft het echter voor me opgenomen en ik bekijk met veel belangstelling de band. Dit is echte research-journalistiek. Al zijn er altijd opmerkingen bij te maken, ik kan het resultaat wel waarderen.

Vrijdag 9 januari

Om 07.00 uur zit ik al achter de telefoon voor een live interview met Business News radio. Het gaat over de documentaire van Zembla van gisteravond. Het interview duurt ongeveer 5 minuten. Ik ga nog even terug mijn bed in. We hebben deze week nieuwe matrassen gekregen en die slapen prima.’s-Morgens verder thuis gewerkt. Ondermeer contact gehad met medewerker Paul over de plannen van minister Peijs voor bromfietsers (minimumleeftijd op 17 jaar stellen). Gezien de verkeersveiligheid is daar veel voor te zeggen. Zo’n maatregel scheelt aantoonbaar doden. Opvallend dat zowel VVD als CDA direct al via de media op de rem gaan staan. ’s-Middags ben ik bij een rechtzitting in Zwolle van een Iranees vluchtelingenechtpaar. Dick Stellingwerf maakt zich druk voor deze mensen en heeft ons uitgenodigd. Goed om zoiets eens mee te maken. Mij valt de behoorlijke formele wijze waarop de advocaat van het IND opereert erg op. Hij maakt zich bijvoorbeeld druk om het feit dat bepaalde papieren geen orginelen zijn maar een kopie en heeft het verder niet over de inhoud. De uitspraak is over twee weken. Voor deze mensen die al zo lang bezig zijn is dit heel erg zwaar. Even naar huis, omkleden en een bakje koffie met Marjette, en dan naar Voorthuizen voor de nieuwjaarsreceptie van Gave. Dat sluit mooi op elkaar aan. Als voorzitter van het Gave-bestuur wil ik daar graag bij zijn. Onderweg bel ik nog met medewerker Heleen, die ziek thuis is. Ze is gelukkig aan de betere hand. Het is een fijne nieuwjaarsreceptie. Ik geniet iedere keer wer opnieuw van deze mensen. Zoveel enthousiasme en bezieling. Hartverwarmend. Terug naar huis in de stromende regen.

Zaterdag 10 januari

Ik ben op tijd in de IJsselhallen waar vandaag in Zwolle een bijkomst van de Nationale Gebedsdag wordt gehouden. Dat gebeurt vandaag op 6 plaatsen in het land. Voor meer informatie: zie www.nationalegebedsdag.nl. Geweldig dat er op een dag als vandaag in heel Nederland zoveel bidders bij elkaar komen om met elkaar te bidden voor de zaken die ons bezighouden. In Zwolle spreekt ds. Ron van der Spoel over het thema van de dag ‘gaan voor (g)oud’. Hij haalt een jeugdherinnering aan. Als tiener liep hij coupertests (12 minuten hardlopen) op de atletiekbaan in Schoonhoven. Laar ik daar vroeger nu ook vele malen coupertests gelopen hebben. Ik bid in een groepje van vier mensen. Er zijn in Zwolle ca. 800 mensen bij elkaar. Minder dan verwacht en men was uitgeweken naar een grotere en dus ook duurdere zaal. Toch brengt de collecte de benodigde middelen op. Geweldig. Het is moeilijk om in een paar regels uit te leggen waarom ik dergelijke dagen zo waardevol vind. Zeker als er lezers van mijn dagboek zijn die niet zo goed weten wat bidden betekent. Als men het wil kan men altijd via de mail contact met mij zoeken. Ik ben altijd bereid daarover te mailen of te praten. In de pauze beman ik met Klaas Quist (partijbureau ChristenUnie) en Dickie van Gijssel (raadslid in Zwolle) de stand van de ChristenUnie. Het levert een aantal boeiende gesprekken op. In de loop van de middag weer thuis. Ik ga eerst hardlopen (45 minuten). Een mooie gelegenheid om het referaat van ds. Van der Spoel nog eens te overdenken. Daarna naar Esther haar volleybalwedstrijd gekeken. De dames winnen met 2-1. ’s-Avonds breng ik Esther en haar vriendinnen Yvonne en Lidewij naar de jongeren gebedsbijeenkomst in Zwolle. Leuk dat ze daar heen gaan. Ze zijn ook enthousiast als ik ze later op de avond weer ophaal. Onze eerste werkweek in het nieuwe kalenderjaar zit er weer op. Ik sluit af met het schrijven van mijn dagboek. Er gaat aan het eind wat mis, maar ik hoop dat alles nog goed op de site terecht zal komen.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Week 02 - 2004'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.