Week 06 - 2004

zaterdag 07 februari 2004 21:33

Na het vragenuurtje en de regeling van werkzaamheden beginnen de stemmingen. Allereerst de herindeling Achterhoek. Mijn amendement over Bathmen wordt aangenomen. Na een hoofdelijke stemming over mijn amendement over Warnsveld blijkt dat we het niet gered hebben. Heel jammer. Wij stemmen uiteindelijk wel voor het wetsvoorstel. Tegenstemmen zou dit gebied weer jaren terug in de tijd plaatsen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Na de stemmingen een VAO over de direct gekozen burgemeester. Ik dien 2 moties in (eerst grondwet veranderen, dan pas direct gekozen burgemeester invoeren en een motie om eerst de evaluatie van het dualisme af te wachten om te kunnen bepalen of het lokaal bestuur voldoende spankracht heeft om nog weer een grote wijziging te ondergaan).

Zondag 1 februari

Vanmorgen zijn we te gast bij ds. Henk vd Velde, ned-geref. predikant te Hattem. Ik ben Henk opgevolgd als voorzitter van st. Gave en wilde hem graag een keer als predikant meemaken. Directeur Marco Vermin is er ook met zijn gezin. Het is een mooie kerkdienst. Gezellig nog met elkaar koffie drinken en dan weer de oude IJsselbrug over naar Zwolle. We genieten de rest van de dag van de zondagsrust.

Maandag 2 februari

Ik vertrek 's-morgens naar den Haag. Vandaag zal de tijdelijke commissie Infrastructuur een werkbezoek afleggen aan de Betuweroute. Met een bus vol bobo's (ministerie, rijkswaterstaat, prorail) toeren we langs een aantal belangrijke onderdelen van de Betuweroute (Barendrecht, Kijfhoek, Sophiatunnel enz). Het is een boeiende en zeer informatieve dag. Dit ondanks de vele regen. Terug in den Haag snel de trein in om nog een beetje op tijd in Zwolle te zijn. Rond 20.00 uur ben ik thuis.

Dinsdag 3 februari

's-Morgens fractievergadering. Dat loopt vandaag behoorlijk uit. Direct daarna een kort gesprek over de Tweede Fase met een vertegenwoordiger van de belangengroep van ml-docenten. Ik vind dat dit vak voldoende bediend is in de plannen van minister van der Hoeven. Men moet zich niet overvragen. Daar is wel begrip voor, denk ik. Even eten en dan naar de plenaire zaal. Na het vragenuurtje en de regeling van werkzaamheden beginnen de stemmingen.  Allereerst de herindeling Achterhoek. Mijn amendement over Bathmen wordt aangenomen. Na een hoofdelijke stemming over mijn amendement over Warnsveld blijkt dat we het niet gered hebben. Heel jammer. Wij stemmen uiteindelijk wel voor het wetsvoorstel. Tegenstemmen zou dit gebied weer jaren terug in de tijd plaatsen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Na de stemmingen een VAO over de direct gekozen burgemeester. Ik dien 2 moties in (eerst grondwet veranderen, dan pas direct gekozen burgemeester invoeren en een motie om eerst de evaluatie van het dualisme af te wachten om te kunnen bepalen of het lokaal bestuur voldoende spankracht heeft om nog weer een grote wijziging te ondergaan). Helaas staat de PvdA niet onder de moties. Woordvoerder Dubbelboer is afwezig (kind in ziekenhuis) en men zal volgende week beslissen wat men gaan doen, volgens Mariette Hamer. Ik hoop er maar het beste van. Ik mag niet onder een motie staan die zich verzet tegen het massaontslag van burgemeesters. PvdA (vooral zij) en het CDA willen daar hun naam aan verbinden. Zo gaat dat soms in den Haag. 's-Middags nog een gesprek met een vertegenwoordiger van de LSVB (studentenorganisatie) over de plannen van staatssecretaris Nijs met het hoger onderwijs. 's-Avonds het vervolg van het overleg over de wet op de beroepen in het onderwijs. Vooral veel gesteggel over een amendement over het godsdienstonderwijs. Pas tegen 00.00 uur zijn we klaar. Ik overnacht weer eens in den Haag. Naar huis gaan is op dit tijdstip geen optie meer.

Woensdag 4 februari

Ik kan vandaag (helaas) niet naar de vergadering van het presidium. Het plan van aanpak van de tijdelijke commissie staat op de agenda. Daar was ik graag bij geweest. Ook zal er wel over de situatie rond Lazrak gesproken worden. Ik ben zelf bij een overleg met minister van der Hoeven over de Tweede Fase. Drie uur lang spreken we over de invulling van de profielen. Ik ben redelijk tevreden over het uiteindelijke resultaat. Op de punten die we graag anders willen, zal er volgende week door verschillende fracties nog een motie ingediend worden. Ik ga vanmiddag op tijd naar huis. Kan ik weer eens door de weeks thuis eten. Dat valt niet tegen. 's-Avonds aan het werk met de pachtwet. Daar heb ik morgen een overleg over.

Donderdag 5 februari

Naar den Haag. Ik sta om 06.15 uur al naast mijn bed. Om 09.00 uur ben ik er. Direct een telefonisch gesprek over C2000, het grote communicatieproject van Biza. Volgende week hebben we daar weer een overleg over. Direct daarna een informatief gesprek met de lobbyist van de bloemenveilingen. Zo spreek je nog eens iemand. Ik krijg geen bloemen, maar wel veel informatie over deze belangrijke branche voor de Nederlandse export. Vlug door naar het overleg over de pachtwet. Unaniem is de kamer afwijzend over de voorgenomen liberalisering van de pacht. De ministers Donner en Veerman minimaliseren de verschillen met de kamer. Straks (er komt een wetsvoorstel) zullen we zien of ze echt goed geluisterd hebben. Na het overleg eet ik in het kamer restaurant met Iwan vd Berg, stagiaire van ons wetenschappelijk instituut. Hij heeft voor vrijdagavond een bijeenkomst met raadsleden voorbereid over het onderwerp waarden en normen. We nemen de hoofdlijnen van mijn bijdrage door. Altijd goed om verwachtingen af te stemmen. Ik moet er overigens nog aan beginnen. Zo gaat dat met een volle agenda. 's-Middags nog een overleg met een oud-medewerker van ITO (een organisatie die betrokken is bij het project C2000). Deze man heeft contact met mij gezocht na de uitzending van Zembla. Hij geeft me een aardig inkijkje in de organisatie. Aan het eind van de middag weer naar Zwolle. De trein werkt niet mee vandaag, maar het lukt me uiteindelijk wel om mijn huis te bereiken.

Vrijdag 6 februari

Eerst even thuis. Koffie drinken met Marjette. En Guido, mijn oud-medewerker, die in de buurt was en even aanwipte. Om 11.00 uur brengt Marjette me naar het station.  Ik ga naar Amersfoort voor een vergadering van het fractiebestuur. Met André, Tineke, Jacob en Dick spreken we o.a. over de financiele actie voor de fractie. We hebben inmiddels reeds 4000 vrienden voor de fractie geworven. Zoals het er nu naar uitziet zijn gedwongen ontslagen niet nodig. Iets om heel dankbaar voor te zijn. Na de vergadering vertrek ik naar Veenendaal. Ik vergader in het gebouw van de RMU met enkele mensen uit de gereformeerde gezindte over de vrijheid van onderwijs. Dit naar aanleiding van een manifest van ds. Visscher uit Amersfoort. Het is een goede bijeenkomst. We zullen nog een keer bij elkaar komen. Ik kan met ds. Visscher mee terugreizen naar Amersfoort. Opnieuw naar het partijbureau. Ik mag de aftrap geven van de bijeenkomst met raadsleden over waarden en normen. Om 20.00 uur is de zaal afgeladen. Niet slecht voor de vrijdagavond. Ik geef vooral aan de discussie over waarden en normen zo concreet mogelijk te maken. Kies je waarden en werk ze uit naar de lokale situatie, is mijn boodschap. In groepen gaat men daarmee ook aan het werk. De uitkomst van deze avond zal verder verwerkt worden in een notitie van het wetenschappelijk instituut. Ik kan naar Zwolle meerijden met Evert Goldsteen, een oud-collega die ook raadslid in Dalfsen is. Ook Dickie van Gijzel (raadslid in Zwolle) rijdt mee. Tegen 23.30 uur thuis. Marjette is zonder mij (!) naar een verjaardag gegaan. Zij komt een uur later thuis.

Zaterdag 7 februari

We beginnen de dag rustig. Om 10.30 uur zit ik wel achter de pc. Veel aandacht in de media voor de mede door ons en GroenLinks geredigeerde brief van prominenten over het asielbeleid van Balkenende II. Maandag is er een zeer spannend overleg. Ik hoop en bid dat er meer ruimte zal komen voor 'schrijnende gevallen' (zo wordt er over gesproken!), dan nu het geval is. Wat een leed is er op dit vlak. Ik ben vandaag nog te horen op de radio. In eo.nl wordt aandacht gegeven aan de discussie over het godsdienstonderwijs. Zowel Margot Kraneveld (LPF) als ik zijn aan het woord. 's-middags wat tijd voor sport. Eerst passief (Esther wint met haar team haar volleybalwedstrijd met 3-0) en daarna actief (ruim een half uur hardgelopen). De rest van de dag aan de slag met het debat van volgende week over C2000. Nu nog even mijn dagboek schrijven en dan is het wel genoeg. Maandag verder.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Week 06 - 2004'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.