Ons nieuwe Tweede Kamerlid: Stieneke van der Graaf

20171025-CU-Stieneke-vd-Graaf-8997 kleiner
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 31 oktober 2017 om 18:26

Ons nieuwe Tweede Kamerlid: Stieneke van der Graaf

Groningse versterking voor Den Haag: Stieneke van der Graaf (33) is het nieuwe Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. Zij neemt de plek in van Carola Schouten, nu zij vicepremier en minister is. “In de Kamer wil ik een stem geven aan wie niet voor zichzelf kan spreken,” zegt Van der Graaf nu. Lange tijd dacht ze dat in de advocatuur te gaan doen, nu geeft ze haar rechtvaardigheidsgevoel handen en voeten in de Tweede Kamer: “Als er onrecht op je pad komt, moet je daar tegen strijden. ’’

“Als kind voerde ik al campagne, met petjes en flyers. Ik was vroeg politiek bewust. Op mijn vijftiende ging ik naar een van de oprichtingsvergaderingen van de ChristenUnie. Toen dacht ik natuurlijk nog geen moment aan een Kamerlidmaatschap. Ik wilde altijd rechten doen: al vanaf groep 8 wilde ik advocaat worden. In mijn werk hield ik me later bezig met mensenrechten en het bieden van kansen aan kleine bedrijven in ontwikkelingslanden. De kern van die verschillende dingen was voor mij steeds hetzelfde: recht doen waar onrecht plaatsvindt, ver weg en dichtbij.’’

Wat voegt het toe dat jij vanuit Groningen nu naar ‘Den Haag’ gaat?
Ik vind het belangrijk om het geluid vanuit de regio te versterken in Den Haag. De ChristenUnie heeft de afgelopen jaren sterk ingezet op de regio, die lijn moeten we doortrekken. Of ik ook in Groningen blijf wonen? Uiteraard!’’

Hield je al lang rekening met het Kamerlidmaatschap?
“Vorig jaar rond deze tijd hoorde ik dat ik als nummer zes op de kandidatenlijst kwam. Een spannende plek: we wisten dat er voor een zesde zetel veel extra stemmen nodig waren. Tijdens de verkiezingsnacht leken het er zelfs een tijdje zes te worden, maar de volgende ochtend bleek dat we tóch op vijf uitkwamen. Dat ik nu alsnog voor de partij in de Tweede Kamer aan de slag mag, maakt me dankbaar. Ik heb erg veel zin om aan de slag te gaan.’’

Werken in de politiek kan hectisch zijn. Hoe kom jij tot rust? Wat maakt je gelukkig?
“Ik lees graag boeken, al kom je daar altijd minder aan toe dan je zou willen. Ik vind het leuk om te reizen. Harmen - mijn man - en ik gaan regelmatig naar een concert of museum, of kijken een serie. Even heel iets anders dan waar je dagelijks mee bezig bent. En - het spreekt vanzelf - het is áltijd het fijnst om in de buurt zijn van de mensen van wie je houdt. Ik word gelukkig als het goed gaat met mijn geliefden. Als ik mensen om me heen zie opbloeien. Van nature kan ik me best snel zorgen maken om mensen van wie ik houd, dus als ik zie dat zij gelukkig zijn, dan ben ik het ook.”

Lees binnenkort een uitgebreid interview met Stieneke van der Graaf in het nieuwe ChristenUnie magazine.

Labels: