ChristenUnie blij met investeringen in Defensiepersoneel

Militair
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 26 maart 2018 om 14:32

ChristenUnie blij met investeringen in Defensiepersoneel

De ChristenUnie is blij met de investeringen die dit kabinet doet voor het militair personeel – zij zijn het kloppend hart van Defensie. Terecht wordt er stevig geïnvesteerd in fysieke en sociale veiligheid. De investeringen in Defensie die dit kabinet doet, volgen na jaren van bezuinigingen en zijn een eerste stap richting versterking van de krijgsmacht.

Personeel
De ChristenUnie is blij met de investeringen in personeel. Niet alleen komen er 2.500 arbeidsplaatsen bij, ook gaan de lonen met 4 procent omhoog en komt er extra scholingsbudget.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind: “Heel belangrijk is ook dat de uitrusting van de infanteristen en commando’s verbeterd wordt. Een week geleden nog heb ik in Litouwen de klachten van onze militairen gehoord over het schoeisel en de scherfvesten. De sociale en fysieke veiligheid van onze mensen behoort de hoogste prioriteit te krijgen. Mensen moeten zich veilig voelen onder elkaar en met hun materiaal.” Ook het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over Mali en het rapport van Commissie-Van der Veer tonen dat overduidelijk aan.

Voordewind: “Als Defensie weer een aantrekkelijke werkorganisatie wil zijn en de 5500 vacatures wil vervullen, zal dát de hoogste prioriteit moeten zijn. Daarom ben ik ook zo blij dat er opnieuw geïnvesteerd wordt in geestelijke verzorging. Onze mannen verdienen in moeilijke situaties alle ondersteuning die ze nodig hebben. Niet alleen materiaal, niet alleen fysiek, maar ook geestelijk.”

Materieel
Daarnaast wordt er stevig geïnvesteerd in het moderniseren van het Defensiematerieel. 825 miljoen per jaar gaat naar de vervanging van fregatten, onderzeeboten en mijnenjagers bij de marine en naar de modernisering van wapensystemen als de pantserhouwitser en de bushmasters bij de landmacht. De MIVD krijgt extra capaciteit voor de bestrijding van de cyberdreigingen van nu. Heel belangrijk in de strijd tegen desinformatie. Het zal onder meer gebruikt worden voor de aanschaf van 4 onbemande vliegtuigjes, zogenoemde UAV’s, die cruciaal zijn voor een goede inlichtingenverzameling en waarmee Nederland nu al, bijvoorbeeld in Mali, toonaangevend in de wereld is.

Labels: ,