ChristenUnie kandidatenlijst: sterkhouders en nieuwe generatie toppolitici

collage kandidaten banner.jpg
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 9 oktober 2020 om 22:00

ChristenUnie kandidatenlijst: sterkhouders en nieuwe generatie toppolitici

Een vertrouwde ‘running mate’ (Carola Schouten), drie ‘nieuwe’ topkandidaten (Mirjam Bikker, Don Ceder en Pieter Grinwis) en drie ervaren Kamerleden (Stieneke van der Graaf, Eppo Bruins en Nico Drost) vormen met lijsttrekker Gert-Jan Segers de top van de ChristenUnie bij de komende verkiezingen. “Een lijst van sterkhouders en een nieuwe generatie toppolitici,” stelt ChristenUnie-voorzitter Piet Adema. “Kandidaten die stuk voor stuk geloofwaardige vertegenwoordigers zijn van ons christelijk-sociale geluid.”

Partijvoorzitter Adema: “Naast partijleider Gert-Jan Segers is ook huidig vicepremier Carola Schouten al jaren een bepalend boegbeeld van onze partij. Ik ben dankbaar dat ook Carola beschikbaar is voor de komende Kamerverkiezingen. Met haar optreden en werk heeft ze een plek veroverd in de harten van velen, zowel binnen als buiten de partij.”

Bekijk hier de kandidatenlijst

‘Jong én door de wol geverfd’
“Met Mirjam, Don, Pieter en Stieneke zijn we gezegend met vier jonge, maar al door de wol geverfde politici. Zij vormen een nieuwe, beeldbepalende generatie van de partij, maar met dezelfde christelijk-sociale hartenklop die onze mensen kenmerkt,” spreekt Adema zijn vertrouwen uit. “Stieneke brengt daarnaast, net als Eppo en Nico, Kamerervaring met zich mee. Van hun ervaring willen we ook in de komende periode profiteren.”

De top-15 bestaat in zijn geheel uit kandidaten die volgens de partijtop ‘direct geschikt zijn om Tweede Kamerlid te worden.’ Onder hen is onder anderen Bina Chirino, voorzitter van de ChristenUnie-jongerenafdeling PerspectieF, op plek 14.

De rest van de lijst wordt gekenmerkt door kwalitatief goede en zeer herkenbare ChristenUnie-kandidaten, die zich bijvoorbeeld in hun regio ontwikkeld hebben tot belangrijke gezichten voor de partij. Als lijstduwers staan onder meer ondernemer Henk Willem van Dorp, directeur van de Evangelische Hogeschool Els van Dijk en PKN-directeur Jurjen de Groot op de kandidatenlijst.

Reactie Gert-Jan Segers
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is “trots én dankbaar” voor “de enorme hoeveelheid talent” op de kandidatenlijst. “Ik vind het heel hoopgevend dat al deze mensen in deze sombere tijden beschikbaar zijn om hun naasten en ons land te dienen. We gaan een campagne voeren van hoop, van perspectief en van ‘aandacht voor wat echt telt’.”

Segers: “De namen op onze kandidatenlijst zijn meer dan 50 namen. Het zijn stuk voor stuk mensen die ook in de politiek Jezus willen navolgen en zich sterk willen maken voor de zorg voor elkaar, voor de schepping en voor een economie die om mensen draait. Die uitdaging ga ik graag met hen aan, richting 17 maart en nog ver daarna.”

Vaststelling kandidatenlijst
De kandidatenlijst die de ChristenUnie vandaag presenteert is een concept-kandidatenlijst. Gert-Jan Segers werd eerder al verkozen tot lijsttrekker bij de komende verkiezingen. De rest van de kandidatenlijst wordt vastgesteld op het digitale congres van de ChristenUnie dat op 21 november wordt gehouden.

ledenwerving banner.jpg

Labels: